Maďarič nevie, či bude kandidovať na podporedsedu Smeru

Minister kultúry Marek Maďarič si myslí, že v jeho materskej strane Smer by malo dôjsť k rozsiahlejším personálnym zmenám.

25.06.2014 16:56
Robert Fico, Robert Kaliňák, Marek Maďarič,... Foto: ,
Robert Fico, Robert Kaliňák a Marek Maďarič na archívnej fotografii počas volebnej noci.
debata (5)

„Ja si myslím, že na rôznych úrovniach strany Smer by malo dôjsť k rôznym výmenám,“ povedal Maďarič s tým, že zmeny by mali byť určite aj v regiónoch, aj v okresoch. Upozornil, že nevie, aké personálne zmeny napokon budú, a či budú, lebo momentálne nie je vo vedení strany.

Maďarič sa ešte nerozhodol, či bude na sobotňajšom mimoriadnom sneme Smer opäť kandidovať na post podpredsedu strany. Z funkcie rezignoval po prehratých prezidentských voľbách Roberta Fica, ktorého predvolebnej kampani šéfoval. Prípadnú opätovnú kandidatúru podmieňuje práve tým, aké zmeny v strane sa na sneme udejú.

Podľa informácií agentúry SITA sa na sneme nestanú podpredsedami Smeru ani žilinský župan Juraj Blanár, ani minister životného prostredia Peter Žiga. Za nového podpredsedu Smeru by mal byť na sneme zvolený len štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini, ktorý má nahradiť vo funkcii europoslanca Vladimíra Maňku. Hneď po sneme by malo dôjsť k zmenám vo vláde.

Podľa informácií SITA budú len dve. Dušana Čaploviča by mal na ministerstve školstva nahradiť Pellegrini. Vo vláde údajne skončí aj minister hospodárstva Tomáš Malatinský. Toho by mal nahradiť štátny tajomník tohto rezortu Pavol Pavlis. „Dnes to nie je otázka dňa, takže sa k tomu ani nebudem vyjadrovať„ povedal dnes po rokovaní vlády Pavlis. Výmeny sa dotknú aj piatich štátnych tajomníkov. Tieto zmeny by sa mali udiať do týždňa po sneme.

Maďarič nepovedal, či tento rozsah zmien považuje za dostatočný pre svoj návrat do vedenia strany. „ Na hypotetické otázky neodpovedám, už aj preto, že dôležité je, akí kandidáti by sa uchádzali o tie funkcie – čiže nejde tam len o počet, ale ide tam aj o mená,“ dodal. K prípadným zmenám vo vláde sa Maďarič vôbec nechcel vyjadrovať, je to v kompetencii premiéra.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Marek Maďarič