Vinníkom nie je len vodič, ale aj jeho okolie

Vysoký počet prichytených vodičov počas poslednej policajnej akcie svedčí o tom, že na Slovensku je pitie za volantom dlhodobo neriešený problém. Sprísnenie trestov či zvýšenie hliadok však vodičov nebude motivovať dostatočne. Podľa dopravného analytika Jána Bazovského sa musí nastaviť zrkadlo celej spoločnosti.

26.06.2014 12:30
debata (10)

Na Slovensku jazdí sústavne pod vplyvom alkoholu podľa Bazovského asi 20 percent vodičov. „Ak je nasadených tisíc kontrol, chytia možno dve percentá. Ak je nasadených päťtisíc kontrol, chytia päťkrát toľko,“ hovorí Bazovský. To, že na opitých vodičov bude striehnuť viac policajtov, podľa neho k zmenšeniu ich počtu na cestách neprispeje. Každá takáto štatistika len potvrdí, že alkohol za volantom je u nás dlhé roky obrovským problémom.

Podľa štatistík sa zdá, že vodičov pod vplyvom alkoholu neodrádza ani možné odobratie vodičského, pokuta či pobyt za mrežami. Dopravný analytik potvrdzuje, že represie alebo ich sprísnenie nemusia priniesť želaný účinok. Ak aj policajti niekomu vezmú vodičský, nikto nezaručí, že si nesadne do auta načierno. Podľa analytika netreba hľadať vinníka len v šoférovi, ktorý si vypije, ale aj v jeho okolí. Väčšina ľudí totiž pije podľa neho alkohol v spoločnosti. „Ako je možné, že tí, čo s nimi pili, alebo ich videli piť, im umožnili sadnúť si do auta? Alebo nezavolali policajtov, keď videli, že do auta nasadajú? V menších aglomeráciách napríklad dobre vedia, kto je notorický alkoholik a zároveň vodič,“ vysvetľuje.

Pokiaľ však nespôsobí nehodu, ľudia to neriešia. Myslia si, že ich ohroziť nemôže a preventívne neupozornia na možné riziko ani políciu Ak už k tragédií dôjde, väčšinou býva neskoro.

Riešením by bolo zapojiť do tejto problematiky celú spoločnosť. „Treba poukázať na tento stav, za ktorý je zodpovedná celá spoločnosť. Musia robiť kampane adresované verejnosti,“ spresňuje. Tresty ako verejná hanba by podľa neho mohli byť účinné. Podotýka však, že by mali byť smerované aj na okolie vodiča. Pokiaľ sa totiž nezmení mentalita Slovákov, nezmení sa ani počet opitých vodičov na cestách.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #tresty #vodiči #alkohol za volantom #dopravný psychológ