Procházka už nechce šou s detektorom lži

Televízna šou s detektorom lži, na ktorom by Radoslav Procházka preukázal, že podvodne nefinancoval svoju prezidentskú kampaň, nebude.

26.06.2014 12:44 , aktualizované: 19:39
Radoslav Procházka Foto: ,
Radoslav Procházka
debata (311)

Zakladateľ strany Sieť a bývalý prezidentský kandidát na žiadny detektor ani nepôjde. Rozhodol sa tak deň po tom, čo líder Obyčajných ľudí Igor Matovič tvrdil, že má nahrávku s hlasom Procházku o tom, že chcel platiť za inzerciu bez dokladov.

„Čokoľvek by som urobil, tak by ste na tom našli nejakú strašnú chybu,“ vyhlásil Procházka. Podotkol, že dá k dispozícii audítorskú správu o kampani a „šlus“. Svoj postoj zdôvodnil tiež tým, že najskôr doň médiá dlho dobiedzali, kedy bude divadlo s detektorom a následne mu všetci začali vyčítať, že bude cirkus. Podľa neho si Matovič v tejto hre vystačí sám so svojím režisérom. „Som síce doktor, ale nie som psychiater,“ uviedol Procházka s tým, že odbornú pomoc, ktorú Matovič potrebuje, mu nevie poskytnúť.

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Naozaj vtipní chalani.

Spor obidvoch politikov trvá od začiatku júna. Matovič najskôr obvinil Procházku, že chcel zaplatiť za inzerciu v jeho rodinnej firme regionPress približne 50 až 90 percent z ceny zákazky načierno, bez dokladov. Zároveň ho vyzval, aby sa podrobil vyšetreniu na detektore lži. Matovič pred časom už také vyšetrenie absolvoval.

Konflikt sa vystupňoval po tom, čo Matovič vyhlásil, že si inkriminovaný rozhovor s Procházkom nahral. Ten však pravosť nahrávky poprel. „Myslím si, že po včerajšku je zrejmé, že celá tá šaráda s detektorom slúžila poslancovi Matovičovi len na to, aby sa s ním dostal do správ. Program nemá žiadny. Ani ho nikdy nemal. Ide len o to, aby sa znova dostal k piatim miliónom eur od slovenských daňovníkov a mal z čoho futrovať svoju firmu,“ tvrdil Procházka.

Pravosť nahrávky opäť poprel. Nevie si predstaviť, že vznikla v parlamente na pôde poslaneckého klubu medzi štyrmi očami. „To je spáchanie trestného činu na pôde parlamentu,“ vravel. Priznal však aj chyby a že ako prezidentský kandidát musel sám dohadovať printovú inzerciu, pretože mu chýbal profesionálny servis.

Igor Matovič oznámil ústup a zatiaľ nahrávku nezverejní. Ako argument použil tvrdenie Procházku, že by sa tým dopustil trestného činu. Matovič zároveň vyzval generálneho prokurátora, aby písomným stanoviskom usmernil všetkých prokurátorov, že zverejnenie záznamu rozhovoru medzi dvomi politikmi nebude považované za trestný čin. Podľa lídra Obyčajných ľudí ani povinnosť dôvernosti ústavného prejavu nemôže postihovať osoby, ktoré chcú bojovať proti trestnému činu.

Podľa politológa Michala Horského v duchu ľudovej múdrosti – dvakrát meraj a raz strihaj – si lídri dvoch znesvárených strán vybrali správne rozhodnutie.

„Je nedôstojné politického združenia pána Matoviča, že opakuje politickú diskreditáciu protivníkov pozvaním na detektor lži. Na strane druhej, aj keď päť minút po dvanástej, sa správne rozhodlo vedenie strany Sieť a jej líder, že odmietli túto antipolitickú hru,“ zhodnotil politológ. Podľa neho však pre verejnosť ostáva otvorená otázka, kedy konečne aj Matovič, aj Procházka predstavia verejnosti komplexný, hodnotami podložený program vlastných strán.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

311 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Procházka #Igor Matovič #detektor lži