Sprísnia kontrolu výsledkov fyzických previerok vojakov

Ozbrojené sily sprísnia kontrolu výsledkov fyzických previerok u vojakov. Minister obrany SR Martin Glváč nariadil náčelníkovi Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milanovi Maximovi, aby sa zabezpečilo dôsledné dodržiavanie príslušných nariadení v tejto oblasti.

26.06.2014 14:23
debata (14)

Šéf rezortu obrany tak reagoval na podnety od príslušníkov ozbrojených síl, informuje hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. Ako uvádza rezort obrany, nový zákon o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorý je v súčasnosti v legislatívnom procese, garantuje vojakom viaceré benefity, na druhej strane však musia počítať aj s vyššími nárokmi na ich fyzickú zdatnosť.

„Povolanie vojaka je mimoriadne náročné a vyžaduje si fyzickú zdatnosť na najvyššej úrovni. V tomto si nemôžeme dovoliť žiadne úľavy. Udržiavať sa v dobrej fyzickej kondícií je jednou zo základných povinností každého profesionálneho vojaka, pretože chceme, aby v ozbrojených silách slúžili ľudia, ktorí na to skutočne majú,“ uviedol minister obrany Martin Glváč.

Fyzická zdatnosť je jednou z podmienok prijatia do štátnej služby profesionálnych vojakov. „Normy fyzickej pripravenosti platia pre všetkých vojakov rovnako, od vojaka prvého stupňa po generála. Preto považujem za potrebné sprísniť kontrolu ich dodržiavania,“ dodal Maxim.

Každý príslušník Ozbrojených síl SR je povinný splniť raz ročne stanovené limity preskúšania, a to vo vytrvalosti, silovej výkonnosti a obratnosti. Normy sú nastavené pre jednotlivé vekové kategórie. Profesionálny vojak sa môže zúčastniť v kalendárnom roku na troch preskúšaniach.

V prípade, že ani jednu z nich neabsolvuje úspešne do 31. októbra, je proti nemu vedené disciplinárne konanie. Ak normy nesplní ani opakovane v ďalšom roku, v zmysle zákona ho prepustia zo služobného pomeru, pričom sa mu kráti odchodné o jednu tretinu. V rokoch 2012 a 2013 bolo z takého dôvodu celkovo prepustených 42 profesionálnych vojakov.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #Martin Glváč #Ozbrojené sily SR