Bývalý rektor policajnej akadémie bude čeliť obžalobe

Bývalý rektor policajnej akadémie Václav K. bude pred súdom čeliť obžalobe v korupčnej kauze, prokurátor ho žaluje z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku a prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v štádiu pokusu.

26.06.2014 16:59
debata (2)

Špecializovaný trestný súd vo štvrtok prijal obžalobu a prvý termín pojednávania stanovil na 21. októbra. Návrh na dohodou o vine a treste bývalý rektor Akadémie PZ Václav K. odmietol. „Vzhľadom na to, že sa necítim byť vinný ani v jednom bode obžaloby, dohodu o vine a treste nechcem uzavrieť,“ povedal na verejnom zasadnutí súdu Václav K.

Václavovi K. prokuratúra pripisuje, že dal ako nadriadený príkaz zamestnancovi policajnej školy, aby v prijímacom konaní uprednostnil najmenej 29 uchádzačov o prijatie na Akadémiu policajného zboru. Za prijatie najmenej dvoch uchádzačov prijal údajne úplatok vo výške päťtisíc eur. Za tieto trestné činy mu v prípade uznania viny hrozí trest odňatia slobody od päť do 12 rokov.

Obhajca Václava K. žiadal zastavenie stíhania. Podľa neho je nepochybné, že dva skutky, žalované ako prijímanie úplatku, sa nestali. Tretí skutok, ktorý prokuratúra žaluje ako zneužitie právomoci, podľa neho nie je trestným činom. Prvotné priznanie bývalého rektora a neskoršie odvolanie svojich slov pripisuje advokát zdravotnému stavu klienta.

„Jedno je isté, že môj klient v čase, keď sa začalo konanie proti nemu, bol v dosť zlom zdravotnom stave. To znamená, niektoré kroky boli ovplyvnené jeho zlým zdravotným stavom,“ uviedol. Advokát tlmočil aj to, ako jeho klient vysvetľuje pôvod zadržaných päťtisíc eur. „Časť peňazí v sume tritisíc eur boli jeho finančné prostriedky a dvetisíc eur bola suma, ktorú dostal ako sponzorský dar,“ povedal.

Žalujúci prokurátor hovorí, že povahu spomínaných peňazí naznačil v obžalobe. „Keďže to stíham ako korupciu, tak aj takúto povahu ja prisudzujem týmto finančným prostriedkom,“ povedal prokurátor s tým, že to bude otázkou dokazovania. Na základe získaných dôkazov má prokurátor za to, že žalované skutky sa stali.

Václava K. odvolal z funkcie Gašparovič

Václava K. odvolal z funkcie rektora bývalý prezident Ivan Gašparovič v lete 2012 po policajnej akcii s názvom Mahony, ktorá bola na akadémii. Pôvodne bol Václav K. obvinený aj z prečinu porušovania cudzích práv pri udelení doktorského titulu, ale tohto obvinenia ho neskôr zbavili. Policajná akadémia odvtedy nového rektora nedostala, školu vedie dočasne Štefan Kočan. Minister vnútra Robert Kaliňák na čelo policajnej školy navrhuje Luciu Kurilovskú, ktorá je poradkyňou ministra spravodlivosti pre trestnú politiku štátu a prednáša tiež na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave.

V korupčnej kauze už dva rozsudky padli na strane obžalovaných z podplácania. Samosudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici 14. mája vymeral dvojročnú podmienku bývalému generálnemu duchovnému Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov SR podplukovníkovi Miroslavovi T. Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaný kňaz sa odvolal ihneď po jeho vyhlásení, prokurátor sa vyjadrí v zákonnej lehote.

Prvý právoplatný rozsudok v tejto kauze padol ešte v minulom roku. Vtedy to bol prípad 52-ročného Milana Emmela z Humenného, ktorý počas Veľkej noci v roku 2012 v obci Rovné odovzdal vtedajšiemu rektorovi Akadémie PZ Václavovi K. tritisíc eur v súvislosti s prijatím syna do školy. Súd Emmela odsúdil za podplácanie rektora ako verejného činiteľa trestným rozkazom na peňažný trest tisíc eur. Proti tomu obvinený nepodal odpor a tým sa verdikt stal právoplatným.

Trestným rozkazom pôvodne uznal súd aj vinu u duchovného Miroslava T. Ten však podal odpor a sudca musel nariadiť hlavné pojednávanie. Na ňom duchovný tvrdil, že dvetisíc eur dal rektorovi ako sponzorský dar na doplnenie vybavenia pastoračnej miestnosti v Akadémii PZ. Po zadržaní rektor však povedal, o čo ide a sumu päťtisíc eur vydal zápisnične polícii. Pritom žiadne sponzorské peniaze nespomínal a neboli ani zaevidované žiadnym dokladom.

Podľa sudcu duchovný spáchal prečin podplácania verejného činiteľa v súvislosti s prijatím dcéry svojho priateľa na štúdium v Akadémii PZ. Rektor neskôr vyhlásil, že sa na zápisnicu o vydaní úplatku polícii a na svoje tvrdenia v nej nepamätá pre náhlu mozgovú príhodu.

Podplukovník Miroslav T. 31. mája 2013 na vlastnú žiadosť odstúpil z funkcie generálneho duchovného Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov SR a neskôr skončil i služobný pomer v Ozbrojených silách SR.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Policajná akadémia