Do Svätého Antona zavítal vnuk Ferdinanda Coburga

Ozdobená dedina, slávobrána z čečiny s národnými trikolórami, špalier detí so slovenskými a s bulharskými zástavkami. Tak vo štvrtok vítali vo Svätom Antone vnuka bulharského cára Ferdinanda Coburga, ktorý mal k Slovensku veľmi vrúcny vzťah. Kroky Simeona Coburga a jeho manželky Margarity viedli do tamojšej základnej školy, ktorá odteraz nesie pomenovanie po jeho starom otcovi.

27.06.2014 12:00
Simeon Coburg Foto: ,
Vnuk bulharského cára venoval škole portrét svojho starého otca.
debata (5)

Ľudí, ktorí chceli Coburga vidieť, prišlo veľa. „Sme tu, pretože si vážime jeho starého otca, pekne to tu viedol a zostal u nás po ňom nádherný kaštieľ,“ hovorí dôchodkyňa Desanka Hiklová aj za svoje dve kamarátky. Priznáva, že na Ferdinanda si spomína, poznala ho, keď bola ešte dieťa.

„Keď sme chodili do kostola, ani pána farára sme poriadne nepočúvali, len sme sa obzerali, kde sedí,“ hovorí s pobavením. Jozef Ďurica z Banskej Štiavnice drží v rukách fotoaparát: „Je to vzácna návšteva, chcem si ju odfotiť. Moja starká o Coburgovcoch hovorila vždy len v dobrom.“ Nedá na nich dopustiť ani Svätoantončan Jozef Ladziansky.

„Keď prišli dedinčania zaspievať do kaštieľa na Vianoce koledy, štedro sa im odmenil. A taký pomaranč, to bola vtedy nevšedná vzácnosť. Pomáhal aj chudobným. Nerozpakoval sa a dal peniaze chudobnej ženičke, aby mohla svoje dieťa vystrojiť do školy,“ zhrnul spomienky pamätníkov.

Simeon s manželkou prišli na návštevu na pozvanie tamojšieho starostu, aby sa zúčastnili na slávnostnom pomenovaní miestnej školy, ktorá odteraz ponesie názov Základná škola s materskou školou Ferdinanda Coburga.

Starosta Ján Baranyai si uvedomuje, že ich obec je známa najmä vďaka kaštieľu, ktorého posledným obyvateľom bol Ferdinand Coburg. „Je to veľká osobnosť, prostredníctvom ktorej by sme práve pre naše deti mohli urobiť veľmi veľa,“ povedal. Riaditeľka školy Ingrid Kosmeľová vidí v pomenovaní školy po takej významnej osobnosti určitú prestíž. „Je to pre nás veľká česť, ale aj zodpovednosť. Chceme rozvíjať medzinárodnú spoluprácu a výmenné pobyty s Bulharskom. Už teraz spolupracujeme s múzeom v našom kaštieli, ktoré nám práve cez osobnosť Ferdinanda Coburga ponúklo viacero zaujímavých možností pre vzdelávanie detí,“ dodala.

Simeon Coburg s manželkou Margaritou navštívili... Foto: Dagmar Teliščáková, Pravda
Simon Coburg, Margarita Coburgová, Svätý Anton Simeon Coburg s manželkou Margaritou navštívili vo štvrtok Svätý Anton.

S udelením čestného názvu škole po ich predkovi rodina súhlasila. Simeon Coburg, ktorý bol istý čas aj bulharským premiérom, neskrýval dojatie. „Môj starý otec prechovával k Slovensku hlboký cit. Ak sa pozerám na trikolóry oboch našich krajín, ktovie, či vôbec tušil, že naše krajiny budú mať aj takýmto vzácnym spôsobom spoločný osud, spečatený spoločnou históriou aj súčasnosťou,“ povedal.

Vzácnu návštevu v škole privítali chlebom a soľou. Ako dar dostal manželský pár Coburgovcov drevený štylizovaný obraz svätca sv. Antona pustovníka od banskoštiavnického umelca Arpáda Pála. Je vyhotovený z orechovej korenice, zlata a striebra. Simeon Coburg venoval škole obraz svojho starého otca z rodinnej zbierky.

Bulharský pár neobišiel ani kaštieľ a jeho park. Dnes majú Coburgovci v programe súkromnej návštevy Horehronie. Navštívia osadu Pohorelská Maša v Pohorelej, kde kedysi Ferdinand býval v letnom sídle Coburgov, Zlatno pri Vaľkovni, bývalý coburgovský kaštieľ na Prednej Hore a Muránsku planinu.

Simeon Sachse-Coburg Gotha bol vo Svätom Antone už v roku 2002, keď zavítal do múzea v tamojšom kaštieli. V útlom detstve po smrti svojho otca Borisa III. v roku 1943 sa stal až do zrušenia monarchie v roku 1946 bulharským cárom, no vzhľadom na jeho vek za neho vládla regentská vláda. Na začiatku tohto storočia bol bulharským premiérom. Posledných 14 rokov žije v Bulharsku. Ako sám hovorí, počas rokov, ktoré má ešte pred sebou, by chcel pomáhať svojmu národu a tomu venuje svoj čas.

Ferdinand Coburg opustil kaštieľ na sklonku 2.svetovej vojny a zanechal v ňom dobové zariadenie, vzácne obrazy i odkaz svojich predkov, vášnivých poľovníkov, v podobe unikátnej zbierky trofejí. Dnes je v ňom múzeum.

Ferdinand Coburg

Ferdinand Coburg, syn Augusta Coburga a Klementíny Orleánskej, sa narodil v roku 1861 vo Viedni. Za bulharského cára bol korunovaný v roku 1908. Ovládal 18 jazykov, bol panovníkom, diplomatom, vášnivým cestovateľom, poľovníkom, talentovaným výtvarníkom a uznávaným prírodovedcom.

Po dvoch balkánskych a prvej svetovej vojne abdikoval, odišiel do exilu a začal sa venovať svojim záľubám, ktorými boli botanika, entomológia, ornitológia, cestovanie a poľovačky. Zakladal zoologické, botanické záhrady, múzeá a vedecké prírodovedné ustanovizne v Bulharsku i Nemecku. Zbierky z jeho ciest v Južnej Amerike, Afrike i Európe tvoria základ prírodovedných múzeí v Sofii i Coburgu.

Na Slovensko chodil veľmi rád, zdržiaval sa tu v rodinných kaštieľoch na Prednej Hore a vo Svätom Antone. Slovensko opustil definitívne v roku 1944, keď odcestoval do Coburgu, kde zomrel v roku 1948.

Zostalo po ňom mnoho vedeckých prác a prírodovedných zbierok. Rody Koháryovcov a Coburgovcov sa spojili sobášom. Po smrti posledného z rodu Koháryovcov v roku 1826 prešli všetky majetky v Uhorsku do rúk Coburgovcom, vrátane kaštieľov vo Svätom Antone a na Prednej Hore, oceliarní či hút na Horehroní.

Zdroj: Múzeum vo Sv. Antone

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Svätý Anton #Ferdinand Coburg