Lipšic sa chce v svojej strane zbaviť liberálov

Strana NOVA je pred rozkolom. Predseda strany Daniel Lipšic presadzuje odchod liberálov, ktorí prišli do strany pred rokom.

27.06.2014 13:26
Daniel Lipšic Foto: ,
Daniel Lipšic
debata (33)

Dôvodom je, že spojenectvo konzervatívcov a liberálov sa neosvedčilo, čo mali ukázať aj voľby do Európskeho parlamentu. Snahou Lipšica bolo, aby išlo o rozchod po vzájomnej dohode, čo údajne liberáli odmietli. Snahy Lipšica o rozchod s liberálmi majú byť podľa informácií agentúry SITA pravým dôvodom odchodu predsedu frakcie konzervatívcov Milana Krajniaka zo strany, čo oznámil vo štvrtok. Krajniak totiž s Lipšicovym zámerom nesúhlasil. Dnes (piatok 27.6.) bude rokovať v Detve predsedníctvo NOVA. V sobotu tam bude zasadať republiková rada.

Nové stanovy majú zrušiť ideologické frakcie

Rok a pol po založení hnutia NOVA je podľa Lipšica čas na vyhodnotenie jeho doterajšieho smerovania a perspektívy do budúcnosti. „Po voľbách do Európskeho parlamentu potrebujeme nový reštart, ktorý nás posunie dopredu,“ povedal s tým, že na sobotňajšej Republikovej rade hnutia NOVA navrhne takú zmenu stanov, ktorá zruší ideologické frakcie v strane a zníži počet podpredsedov. „Do funkcií podpredsedov navrhnem Republikovej rade zvoliť Janu Žitňanskú, Marcela Klimeka a Gábora Grendela,“ uviedol Lipšic, ktorý to chápe ako nový začiatok na ceste k cieľu, ktorým je moderné, spravodlivé a úspešné Slovensko. „Sme presvedčení, že má zmysel snažiť sa o spravodlivosť a pomáhať ľuďom,“ dodal. Doteraz boli podpredsedami aj Daniel Krajcer a Jozef Kollár.

Krajcer: Spájanie stredopravých síl je naliehavé

Podľa podpredsedu NOVA Daniela Krajcera vzhľadom na to, že návrh stanov z dielne predsedu strany sa v posledných dňoch niekoľkokrát menil, počkajú si, čo predloží Lipšic na predsedníctve a na republikovej rade. „Zároveň si myslím, že o vnútrostraníckych témach by sa malo rokovať na vnútrostraníckej pôde, čo je korektné voči členom predsedníctva a Republikovej rady,“ povedal Krajcer už v piatok ráno s tým, že nevyhnutnosť spájania stredopravých síl je naliehavejšia vzhľadom na stav, v ktorom sa dnes pravica nachádza. Politické subjekty napravo a v strede politického spektra sa ocitli na totálnom dne, spolupráca je preto podľa neho nevyhnutná. „NOVA prišla s víziou spájania už pred rokom a mala by v tom pokračovať,“ povedal Krajcer.

Podľa Krajcera sa pravica neustále len rozbíja a triešti, navyše stupňujú sa vzájomné útoky. „Jediným liekom je ďalšie spájanie alebo iná forma spolupráce. Lídri pravicových strán musia potlačiť svoje egá a začať spolupracovať,“ naznačil Krajcer. Nekonkretizoval však, ako presne má spolupráca vyzerať, no podľa neho musí byť v obsahovej, ale aj formálnej ponuke pre voliča. „Ak chcú stredopravé strany naozaj zmenu pomerov po voľbách v roku 2016, tak vytvorenie bloku je jediná možnosť. Inak hrozí, že tu bude silný Smer, ktorý si bude vyberať niektorú zo stredopravých strán ochotnú s ním spolupracovať. To však nie je zmena pomerov,“ uzavrel podpredseda NOVA.

Liberáli, ktorí prišli do NOVA, najskôr vystúpili zo strany SaS 16. apríla 2013. Vtedy z SaS vystúpilo päť poslancov NR SR a približne 75 členov. Zo SaS odišli poslanci Jozef Kollár, Juraj Miškov, Daniel Krajcer, Martin Chren a Juraj Droba. Všetci zároveň vystúpili z poslaneckého klubu SaS. Následne oznámili, že zakladajú liberálnu platformu Liberálna dohoda, ktorá mala fungovať ako občianske združenie. Piati poslanci potom 25. mája vstúpili do strany Daniela Lipšica NOVA.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #TV Nova