Na poriadok na Dúhovom PRIDE v Bratislave dozrie polícia

Na dodržiavanie poriadku počas pochodu za zrovnoprávnenie LGBTI ľudí s názvom Dúhový PRIDE Bratislava 2014 bude v sobotu 28. júna dozerať polícia.

27.06.2014 13:57
duhovy pride, pochod 2013 Foto: ,
Ilustračné foto
debata (24)

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru prijalo viaceré opatrenia bezpečnostného charakteru, informoval bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff. Cieľom opatrení je zabezpečiť ochranu verejného majetku, života, zdravia a majetku ľudí, ale aj plynulú premávku v Bratislave pred pochodom, počas neho a po ňom.

Dopravné obmedzenia v Starom Meste

Na poriadok počas zhromaždenia bude v sobotu na území hlavného mesta dozerať dostatočný počet policajtov, ktorí budú postupovať v súlade so zákonom. Vodiči by však podľa Szeiffa mali v sobotu počítať v Bratislave s dopravnými obmedzeniami. Tie sa týkajú najmä okolia Hviezdoslavovho námestia, Riegleho ulice, Rázusovho nábrežia, Vajanského nábrežia, Námestia Ľ. Štúra, Mostovej ulice, Jesenského ulice a Štúrovej ulice. V ich blízkosti dočasne nebudú fungovať tiež zastávky mestskej hromadnej dopravy, a to najmä v okolí Rázusovho a Vajanského nábrežia. „O prípadných ďalších dopravných obmedzeniach budeme verejnosť včas informovať,“ poznamenal policajný hovorca.

Polícia ľudí žiada, aby rešpektovali pokyny, prípadne výzvy polície a aby boli ohľaduplní voči ostatným občanom. „V prípade, ak by došlo k narušeniu verejného poriadku alebo k páchaniu inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona využije všetky zákonné možnosti na zjednanie nápravy a obnovenie verejného poriadku,“ doplnil Szeiff.

Heslo Poď von s rodinou

Pochod Dúhový PRIDE Bratislava 2014 sa začne v sobotu 28. júna o 13:00 na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí. V poradí už jeho piaty ročník organizujú mimovládne organizácie Queer Leaders Forum, Iniciatíva Inakosť, divadlo NoMantinels a združenie TransFúzia. Tohtoročným mottom je „Poď von s rodinou“, čím organizátori reagujú na zmenu Ústavy SR, ktorá bude podľa nich už čoskoro privilegovať len jeden typ zloženia rodiny. Informovala o tom hovorkyňa a riaditeľka pochodu Romana Schlesinger. „Dúhový PRIDE pozýva nielen rodiny LGBTI ľudí, ale aj rodiny slobodných matiek, otcov, rodiny nezosobášených heterosexuálnych párov, no tiež tie, ktoré spĺňajú privilegovanú charakteristiku, no nesúhlasia s vývojom v našej spoločnosti,“ poznamenala. PRIDE sa chce podľa jej slov tento rok stať podujatím pre všetkých, ktorí veria v rodinu ako pevné zoskupenie ľudí, ktorí zdieľajú lásku, porozumenie, vzájomnú starostlivosť, úctu a to všetko bez ohľadu na sexuálnu orientáciu a rodovú identitu.

Dúhový PRIDE Bratislava je slovenským pochodom za zrovnoprávnenie gejov, lesieb, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych ľudí. Jeho cieľom je dosiahnuť plnohodnotný rodinný život pre LGBTI ľudí a ich rodiny, upozorniť na existenciu problémov a chýbajúce práva týchto ľudí. Pochod má tiež za cieľ dosiahnuť systémové a štátom podporované odstraňovanie všetkých foriem diskriminácie a spoločenskej stigmatizácie, ktoré zažívajú LGBTI ľudia v každodennom živote.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Dúhový PRIDE Bratislava