Maďarič pred snemom vyvolával otázniky

Smer sa ide na sobotňajšom mimoriadnom sneme nadýchnuť do necelej druhej polovice vládnutia. Zmení ľudí na miestach podpredsedov a stanoví si kľúčové sociálne a ekonomické priority do konca volebného obdobia. Očakáva sa, že premiér Robert Fico bude avizovať zásadné opatrenia, ktoré chce jeho vláda prijať.

28.06.2014 07:00
Robert Fico, Marek Maďarič Foto: ,
Mimoriadny snem Smeru by mal rozhodnúť aj o poste Marka Maďariča (vpravo), ktorý dlhé roky stál blízko lídra strany Roberta Fica.
debata (28)

V hre sú dve a možno až tri výmeny podpredsedov. Neistá situácia bola v piatok okolo Marka Maďariča, ktorý dlhé roky stál blízko lídra strany Fica. Funkcie podpredsedu sa vzdá Vladimír Maňka a diskusie boli aj okolo ďalšieho muža vo vedení Dušana Čaploviča. Skôr sa však predpokladalo, že by mal ako podpredseda pokračovať.

V prostredí strany sa živo hovorilo o Maďaričovi, ktorý mal podľa našich zistení ešte vo štvrtok vedeniu povedať, že nebude za podpredsedu opäť kandidovať. Čo je v pozadí? Ak by nebol podpredsedom Dušan Čaplovič, jeho miesto mal zaujať krajský košický šéf Smeru Peter Žiga alebo žilinský krajský predseda Juraj Blanár. Maďarič podľa našich informácií preferoval Blanára. Aby sa predišlo nezhodám, výsledným riešením zrejme bude zotrvanie Čaploviča na mieste podpredsedu.

Príhovor Roberta Fica na straníckom sneme. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Smer, snem, Robert Fico Príhovor Roberta Fica na straníckom sneme.

Otázka je, čo napokon urobí Maďarič. Ten sa v polovici júna straníckej funkcie vzdal. Svoj odchod avizoval krátko po prezidentských voľbách. Ako šéf volebného štábu zobral na seba politickú zodpovednosť za prehru Roberta Fica v prezidentských voľbách. „Smer čaká snem, ktorý by mal byť v rôznych rovinách veľmi zaujímavý, a ja aj podľa miery a rozsahu tých zmien zvážim, že ma viacerí vyzývajú, aby som znovu kandidoval, ale v tejto chvíli nie som rozhodnutý,“ hovoril Maďarič ešte 16. júna.

Šéfka poslaneckého klubu Smeru Jana Laššáková si Maďariča od vzniku strany spája so Smerom. „Neviem si predstaviť, že vo vedení nebude,“ povedala. Poslanec Miroslav Číž počul, že vraj Maďarič nechce kandidovať, ale bližšie nemienil personálne otázky komentovať.

Europoslanca Vladimíra Maňku by mal na mieste podpredsedu Smeru nahradiť štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini. Premiér Fico bol v piatok na summite v Bruseli. Ešte večer po jeho príchode sa očakávali ďalšie rokovania o personálnych zmenách.

Miesta podpredsedov sú v Smere vnímané ako vplyvné stranícke funkcie. Podpredsedovia sú v pravidelnom kontakte s lídrom Ficom. Stretávajú sa raz za týždeň a sú tak nielen pri zdroji informácií, ale môžu efektívnejšie presadiť svoje predstavy, prípadne aj záujem regiónu, z ktorého pochádzajú. Zmeny postihnú aj pozície funkcionárov na nižších úrovniach strany, tie sa však budú riešiť až po sneme. Zatiaľ nie je jasné, kedy premiér Fico pristúpi k výmenám ministrov. Bude ich musieť konzultovať s prezidentom Andrejom Kiskom, ktorý členov kabinetu na návrh premiéra odvoláva a vymenúva.

Snem strany Smer. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
snem, Smer Snem strany Smer.

Už dlhšie sa hovorí, že z vlády odíde minister hospodárstva Tomáš Malatinský. Pravdepodobne ho nahradí štátny tajomník tohto rezortu Pavol Pavlis. Druhým na odchode má byť minister školstva Dušan Čaplovič. Jeho nástupcom by mal byť štátny tajomník rezortu financií Peter Pellegrini. Zároveň by sa mali udiať výmeny aj na viacerých postoch štátnych tajomníkov.

Poslanci Smeru za dôležitý považujú prejav premiéra, ktorý bude hovoriť o prioritách do konca volebného obdobia. „Porozprávame sa o našej vlastnej práci, o rezervách, či v niečom chybíme, alebo nechybíme a pokúsime sa nájsť základné východiská a výsledok dáme do uznesení,“ povedal v piatok poslanec Číž. Podľa predsedníčky poslaneckého klubu Laššákovej nosnou časťou snemu budú kroky vlády „na zlepšenie životnej úrovne ľudí“. Z toho sa podľa nej budú odvíjať aj legislatívne kroky vlády a parlamentu do volieb.

Politológ Juraj Marušiak považuje za najvyšší čas prepriahať v polovici vládnutia Smeru. Je prekvapený, že doteraz z vlády neodišiel ani jeden jej člen, čo je podľa neho asi slovenský rekord. „Ukazuje sa, že Fico nerád mení ľudí vo svojom okolí. Má radšej personálnu stabilitu. Samozrejme, personálne zmeny sú aj reakciou na istý pokles popularity,“ poznamenal politológ.

Na prelome mája a júna v prieskume agentúry Polis dosiahol Smer podporu 36,4 percenta. Podľa prieskumu Focusu, ktorý zverejnili tento týždeň, by vládnu stranu volilo niečo vyše 32 percent opýtaných. V parlamentných voľbách roku 2012 dalo Smeru hlas 44,4 percenta voličov. Za očakávaniami strana zaostala v eurovoľbách, keď stratila jeden poslanecký mandát. Teraz má v Bruseli štyroch poslancov.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #snem