Fico: Pätnásť rokov zanechalo jazvy, avizuje zmeny vo vláde

Pätnásť rokov existencie Smeru zanechalo podľa predsedu strany Roberta Fica na strane stopy a jazvy. Ako povedal v sobotu na mimoriadnom pracovnom sneme v 50 minútovom prejave, pre stranu musí byť varovaním, že sa jej nepodarilo naplno zmobilizovať voličov v druhom kole regionálnych volieb v Banskej Bystrici, v 2. kole prezidentských volieb a v eurovoľbách.

28.06.2014 12:10 , aktualizované: 13:30
Smer, snem, Robert Fico Foto: ,
Príhovor Roberta Fica na straníckom sneme.
debata (220)

„Musíme zabrať nielen obsahovo, musíme sa správať na všetkých úrovniach, vo vláde, parlamente, samospráve, vo firmách ako sociálni demokrati. Žiaľ nie je to tak vždy. Objavujú sa prípady spanštenia strany. Je omylom politika, keď sa domnieva, že ľudia sú pre neho,“ vyhlásil Fico. Od podpredsedov strany bude preto po sneme požadovať väčšiu politickú prácu v regiónoch. Avizoval, že bude viac výjazdov vlády do regiónov.

Fico tiež v prejave avizoval, že prídu individuálne zmeny vo vláde a na postoch štátnych tajomníkov. Skritizoval aj poslanecký klub. „Málo využívame kapacitu 83 poslancov. Vyzerá ako masa ľudí, ktorá nás podporuje, ale len málo ľudí aktívne vystupuje. Ak by 83 poslancov využívalo prácu so študentmi, pomohlo by to strane. Musíme viac oživiť klub,“ vyhlásil. Fica mrzí, že je ako predseda konfrontovaný s aroganciou členov strany na okresnej úrovni. „Niektorí sa správajú arogantne a mocensky. Prestali komunikovať so starostami. Dôjde preto k zmenám nielen vo vedení, ale aj v nižších štruktúrach,“ upozornil. Krajskí predsedovia majú navrhnúť výmeny v okresoch. Predsedníctvo potom rozhodne o krajských predsedoch. „Nie je možne, že nie sme schopní zmobilizovať 3000 voličov v eurovoľbách, ktoré nám chýbali k piatemu mandátu,“ konštatoval.

Smer je podľa Fica na trajektórii rastu. „Ale ak niekto môže ohroziť Smer, tak sme to my. My sme nebezpeční sami sebe. Je to dilema strany, ktorá vyrástla za 15 rokov. Ak dnes niekto môže ohroziť Smer, sme to my, jeho predstavitelia,“ vyhlásil. Fico je presvedčený, že v komunálnych voľbách Smer obháji svoje pozície. Zároveň pripomenul, že v decembri bude výročný snem pri 15. výročí vzniku strany. „Sme jediná strana, ktorá sa neoslabila delením. To je absolútny zázrak, S výnimkou jedného poslanca neodišiel žiaden poslanec. Nikdy sme neboli mediálnou bublinou, alebo čistým marketingovým produktom. Smer je pilierom slovenského politického systému. A to napriek neustálemu mediálnemu tlaku.

Užšie vedenie strany Smer presviedčalo Mareka... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
snem, Smer, Marek Maďarič Užšie vedenie strany Smer presviedčalo Mareka Maďariča, aby kandidoval na post podpredsedu.

Smer musí podľa Fica prísť s iniciatívou, že ústavní činiteľ s viacerými funkciami bude poberať len jeden plat, ktorý si vyberie. Za výkon ostatných funkcií bude poberať len minimálnu mzdu. Uznesenie snemu uloží podľa Fica vykonať personály audit nominantov Smeru v štátnej správe a v manažérskych pozíciách. Okrem prehodnotenia nominantov, užšie vedenie by malo vypracovať etický kódex predstaviteľa Smeru so sankciami za jeho nedodržiavanie. Okresným, krajským štruktúram a poslancom NR SR dal úlohu, aby sumarizovali požiadavky ľudí na zmenu právnych predpisov.

Fico upozornil v prejave na klesajúcu nezamestnanosť. Podľa neho predpovede sú povzbudzujúce, hovoria o vytváraní tisícok pracovných miest. Pripomenul, že vláda urobila poriadok v daňovom systéme. „Keď už nič iné, tak vyradenie z procedúry nadmerného deficitu a získanie peňazí z eurofondov sú obrovským úspechom vládnutia. Tieto úspechy však verejnosť automaticky nevníma,“ vyhlásil predseda Smeru s tým, že aj keď ceny už nerastú, ľudia majú pocit, že je drahšie a horšie. „Ľudia nás nebudú hodnotiť za konsolidáciu verejných financií, ale za budúcnosť a čo im ponúkneme. Sociálna demokracia nemôže prepadnúť individualizmu a predstave, že charita môže nahradiť štát. Technokratické rozhodnutia konsolidácie nás nesmú zviesť z cesty sociálneho štátu a solidarity,“ zdôraznil.

Vládna väčšina bude podľa Fica pokračovať v plnení programového vyhlásenia vlády (PVV). „Nemáme dôvod robiť revíziu PVV,“ uviedol. Cieľom PVV bola podľa neho ochrana ľudí pred krízou, stlačenie deficitu pod tri percentá, podpora hospodárskeho rastu a cenová stabilita. „Môžeme konštatovať, že tieto veci máme splnené. Máme dôvod správať sa viac sociálnodemokra­ticky ako inokedy,“ konštatoval.

Vláda chce podľa Fica podporovať hospodársky rast nad úrovňou tri percentá HDP, čo zvýši počet pracovných miest. Bude robiť tak, aby rástli reálne mzdy. Fico avizuje vyváženú enviromentálnu politiku, aby sa nenarušila konkurencieschop­nosť slovenského hospodárstva. „Budeme sa správať tak, aby sme znížili nezamestnanosť na priemer krajín eurozóny,“ povedal. Vláda sa bude správať tak, aby podporila cenovú stabilitu energií pre občanov i priemysel. „Pri pravicovej vláde ceny stúpajú, pri ľavicovej vláde sú stabilné, alebo klesajú,“ povedal. V zahraničnej politike vláda sa bude podľa Fica správať tak, aby netrpeli národné a štátne záujmy SR. „Jediný sme ukázali solidaritu voči Ukrajine, ostatní robia obchod. Pred rokom 1989 nás učili nenávidieť západ. Dnes nás chce niekto naučiť nenávidieť východ. To musíme odmietnuť. Zachovajme si zdravý rozum,“ vyhlásil Fico.

Monika Flašíková-Beňová so svojím prejavom na... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
snem, Smer, Monika Flašíková-Beňová Monika Flašíková-Beňová so svojím prejavom na sneme.

Fico avizoval, že na pracovnom sneme si chce Smer povedať, v akom stave sa nachádza. „Chceme si otvorene povedať, kde sa nachádzame, čo ešte musíme spraviť na naplnenie programového vyhlásenia a v akom stave je strana a čo treba spraviť, aby sme obhájili svoje postavenie,“ hovoril Fico.

Pripomenul, že vláda je stále v období, ktoré je poznačené krízou. Podľa predsedu Smeru musela vláda prijať na udržanie normálneho chodu štátu spoločne na úrovni EÚ bezprecedentné rozhodnutia. Fico hovoril, že pred parlamentnými voľbami v marci 2012, ale aj po zostavení vlády, bol Smer obviňovaný, že ako sociálni demokrati pôjdu gréckou cestou. „Jednoducho nás obviňovali, že nedokážeme dostať verejné financie pod kontrolu. Dnes môžeme povedať, že štekali na nesprávny strom,“ rečnil Fico. Úsilie vlády spolu s vonkajšími pozitívnymi faktormi viedlo podľa Fica k pozitívnym výsledkom, ktoré umožnia prijať balík pre ľudí.

Monika Flašíková Beňováv sobotu na sneme strany kritizovala podľa nej slabé angažovanie niektorých podpredsedov strany v eurovoľbách. „Tieto voľby ukázali, že s výnimkou Roberta Fica ako predsedu a Roberta Kaliňáka ako podpredsedu sa podpredsedovia v týchto voľbách veľmi nezasadili o to, aby nám so svojou účasťou pomohli,“ povedala vo svojom vystúpení europoslankyňa. Straníckych kolegov vyzvala, aby v budúcnosti v týchto voľbách viac pomohli. „Nie všetci kandidáti sú známi,“ dodala.

Fico po svojom vystúpení požiadal o zvolanie užšieho vedenia strany. Na snem prišlo 246 delegátov, čo je 91 percent pozvaných delegátov. Za predsedajúceho snemu bol zvolený Pavol Paška. Marek Maďarič nebol ani v predsedníctve sne­mu.

220 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #snem