Baránek: Opatrenia ohlásené Ficom sú predvolebným programom

Balíček niekoľkých opatrení na zlepšenie životnej úrovne, ktoré v sobotu na pracovnom sneme Smeru predstavil premiér Robert Fico, treba podľa politológa Jána Baránka vnímať ako predvolebný program. Baránek vidí niektoré návrhy ako veľmi užitočné, chýba mu však systémové opatrenie a dôraz na podporu strednej vrstvy.

28.06.2014 15:10
Ján Baránek Foto:
Ján Baránek
debata (247)

Politológ si napríklad nevie predstaviť vlaky pre študentov a dôchodcov zdarma, keďže osobná železničná doprava je už teraz stratová. „Tých študentov, ktorí sa sťahujú na víkendy domov, sú masy. A niektorí cestujú aj denne. Neviem si celkom predstaviť, ako sa dá v stratovej firme toto urobiť. Ale prosím, pokiaľ to štát zadotuje, čiže v konečnom dôsledku to aj tak my zaplatíme,“ povedal Baránek. Politológ tiež nevie, kde chce vláda zobrať peniaze na minimálne dôchodky. Na druhej strane za veľmi rozumný krok považuje možnosť úhrady DPH až po prijatí platby za faktúru, ale aj daňové zvýhodnenie zamestnávateľov, ktorí poskytnú odbornú prax študentom. Baránek si však nemyslí, že balíček týchto opatrení zvýši preferencie Smeru. Tie podľa neho tento rok klesajú nielen vďaka prehratým marcovým prezidentským voľbám.

„Marec je však dôležitý aj preto, že vtedy sa odovzdávajú daňové priznania. Všetky opatrenia z roku 2013 sa teraz v marci prejavili. Všetci živnostníci a menšie firmy zistili, ako sa im reálne tie opatrenia finančne odrazili,“ myslí si politológ. Baránek však medzi dnes avizovanými návrhmi nenachádza žiadne systémové opatrenie, ktoré by zvrátilo klesajúci trend preferencií Smeru. „Ten systém, ktorý tu nastavili, je o tom, že do neho treba peniaze nejako dostávať a pokiaľ sa ten systém celý nezmení, zasa to bude len na strednej vrstve, ktorá to bude musieť dotovať,“ dodal. „Ak sa neprijmú systémovú opatrenia, nie je dôvod, aby sa stúpali preferencie. Predpokladám, že aj tak sa už nikdy nevrátia na úroveň z roku 2012.“

To, že podpredsedom strany Smer ostal aj Marek Maďarič, je podľa Baránka dobré. „Maďarič do istej miery v Smere predstavuje krídlo politikov , ktorí za sebou nemajú výrazných donorov a oligarchov,“ ukončil.

V Bratislave sa dnes konal pracovný snem Smeru. Novými podpredsedami strany sa stali Marek Maďarič a Peter Pellegrini. Pellegrini vo funkcii nahradil Vladimíra Maňku, ktorý sa funkcie dnes vzdal. Premiér Fico na sneme tiež ohlásil niekoľko opatrení, ktoré majú zlepšiť životnú úroveň ľudí.

247 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #životná úroveň #Ján Baránek