Nepodceniť vestu, priehrady a počasie

Ešte prísnejšie pravidlá ako pri jazerách alebo bazénoch platia pri riekach. Bezpečnosť svojich detí tu majú v rukách iba rodičia.

29.06.2014 20:30
jelka, záchranári, čln, Malý Dunaj Foto: ,
Dve deti, ktoré sa vlani v lete kúpali v Malom Dunaji pri Jelke, sa už nepodarilo zachrániť.
debata (1)

Rodiny s malými deťmi alebo partie mladých ľudí vyrážajú cez leto na splavy a podľa predsedu Vodáckeho klubu Hron Jaroslava Fraňa mnohí podceňujú tri základné veci. Vestu, priehrady a počasie.

Tieto tri činitele sa skrývajú aj za vlaňajšou tragédiou na priehrade pri Kalnej nad Hronom, keď z nafukovacieho člna vypadol otec s dvomi synmi. Synov zachránili v poslednej chvíli hasiči, no otec sa utopil. „Ak by mal vestu, mohol ešte žiť. Všeobecne platí, že pokiaľ deti nemajú ešte 18 rokov, mali by mať vesty aj na pokojnej vode,“ naznačil Fraňo. A dospelí by sa tiež mali snažiť urobiť pre bezpečnosť maximum a ísť príkladom.

Vo vlaňajšom prípade nebolo podľa neho vhodné počasie. Voda bola vysoká a trojica sa pustila zbytočne do rizika, keď sa rozhodla preplaviť malú hať. „Akákoľvek umelá hať by sa nemala splavovať a práve na Hrone je teraz veľa úsekov, kde sú rozostavané priehrady. Na prvý pohľad to vyzerá, že to bude zábava. Veď je tam iba metrový skok. Lenže pod haťou sa tvoria spätné prúdy. Ak sa loďka prevráti, môžete sa utopiť. Ak sa aj neprevráti, nemusíte to vedieť odpádlovať preč. Cez takéto úseky treba loďku radšej preniesť,“ prízvukoval.

Rodičia by nemali zabúdať na to, že na vode sú ich deti na priamom slnku a „páli“ tu možno oveľa viac ako na suchu aj pre odrazy od hladiny. Opaľovací krém a čiapka zabránia úpalom. „Tiež treba zvážiť, či už sú deti naozaj v takom veku, že dokážu obsedieť hodinu v loďke. Nuž a treba ich mať stále na očiach, nesmú zostať bez dozoru,“ dodal.

Ustrážiť deti cez prázdniny je náročné a v Jelke pri Malom Dunaji sa všemožne snažia predísť tragédii, ktorá otriasla dedinou minulé leto. Na zradnom úseku Malého Dunaja asi kilometer od vodného mlyna sa utopili dve malé deti. Podľahli adrenalínovému vábeniu, nechali sa voľne unášať riekou, no potom ich zrejme stiahol silnejší prúd. „V škole sme žiakov upozorňovali na tieto nástrahy. Od budúceho týždňa budeme navyše upozorňovať rodičov cez obecný rozhlas, aby mali svoje deti pod dohľadom. Aby im nedovolili ísť ďaleko od obce a aby sa nezopakovala tá strašná tragédia,“ dodal starosta Jelky Imre Farkas.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #bezpečnosť #prázdniny #rieka #splavovanie