Fico: Nemôžeme sa vyhovárať na šetrenie

Premiér a predseda Smeru Robert Fico hovorí, že ľudia chcú vedieť, že vláda pre nich niečo robí, a preto prichádza s balíčkom 15 opatrení. Tie by nemali mať podľa neho nepriaznivý vplyv na znižovanie deficitu a dlhu.

30.06.2014 07:00
Smer, snem, Robert Fico Foto: ,
Príhovor Roberta Fica na straníckom sneme.
debata (121)

Čo si sľubujete od avizovaných vládnych opatrení?
Ľudia konsolidáciu nevnímajú ako niečo pozitívne. Myslia si, že sa škrtá iba na ich úkor. Bolo zrejmé, že musíme prísť s niečím viditeľným, čím aj poďakujeme verejnosti za podporu pri konsolidácii. Domnievam sa, že 15 navrhnutých opatrení napomôže cieľu zlepšovať životnú úroveň ľudí.

Boli však podmienené šetrením, inak by ste ich nemohli navrhnúť.
To, čo sme schválili, je pre vládu a parlament politicky záväzné. Bude nás to stáť okolo štvrť miliardy eur ročne. Zdroje, ktoré na to použijeme, pochádzajú z lepšieho výberu daní a z boja proti daňovým únikom. Garantujem, že tieto opatrenia neohrozia fiškálne ciele krajiny, teda ďalšie znižovanie deficitu a dlhu.

Prinesie Smeru nový balíček voličov?
To je ťažké povedať. Bolo by asi naivné domnievať sa, že niekto môže po štyroch rokoch vládnutia v jednofarebnej vláde zopakovať 44-percentný volebný výsledok. Mám nejakú predstavu, kde by sa Smer mohol nachádzať v roku 2016, ale na tieto úvahy je dosť času. Podstatné je, že ak tvrdíme, že sme sociálni demokrati, musíme sa podľa toho správať. Nemôžeme sa vyhovárať na šetrenie. Raz chcú ľudia vedieť, že aj pre nich niečo robíme. Keďže sme sa nadreli na konsolidácii a lepšom výbere daní, máme právo zužitkovať tieto výborné výsledky.

Čo tento ohlásený program bude znamenať pre vytváranie nových pracovných miest? Na akú úroveň by mohla klesnúť miera nezamestnanosti?
Chceme ísť na úroveň priemeru eurozóny. Reálne táto krajina má na to, aby sme v roku 2016 boli na úrovni okolo 11 percent.

Cena plynu má ísť dole. Nehrozí pri inej vláde opäť skokové zdražovanie, ako to bolo po Mečiarovej vláde, ktorá ceny držala pod kontrolou?
Nie. Je klamstvom, ktorým nás kŕmili zahraniční privatizéri, že z predaja plynu pre domácnosti vzniká strata. Domácnosti kupujú plyn drahšie, ako prichádza plyn z Ruska. Strata vznikala tak, že SPP nebol schopný znižovať svoje náklady, ale súčasne klesali tržby SPP, lebo vstupovali na trh ďalší operátori s plynom. Našou úlohou je znižovať náklady, pracovať s tržbami. Keď sa nám to podarí, nie je dôvod na zvyšovanie cien, ale na znižovanie.

Ešte aj tesne pred snemom a počas neho ste sa stretli s Marekom Maďaričom. Čím ste ho presvedčili, aby opäť kandidoval za podpredsedu strany?
Marek je môj priateľ. Považujem si ho za jeho výkony. On do poslednej minúty principiálne išiel so svojím stanoviskom, že sa vzdal funkcie a nebude kandidovať. Rozprával som sa s ním a povedal som mu, že by som bol rád, keby bol opäť v tíme. Povedal som, aké všetky opatrenia Smer pripravuje, pretože pri niektorých veciach nebol. Som veľmi rád, že Marek mi podal ruku.

Končia sa zmeny v Smere na úrovni podpredsedov alebo sa ešte nejaká v decembri udeje?
Na úrovni podpredsedov nepredpokladám nejaké ďalšie výrazné zmeny. Budú však zmeny v okresných a krajských štruktúrach.

© Autorské práva vyhradené

121 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #snem