Prezident nemusí podľa poradcu vymenovať troch ústavných sudcov

Poradca prezidenta a expert na ústavné právo Ján Mazák je presvedčený, že prezident Andrej Kiska nemusí vymenovať všetkých troch ústavných sudcov z predloženého šesťčlenného zoznamu kandidátov, ktorých zvolil parlament.

30.06.2014 16:44
Andrej Kiska Foto: ,
Prezident Andrej Kiska.
debata (255)

„Samozrejme, veď to sa už stalo, to nie je žiadny problém. Závisí to od okolností,“ povedal Mazák a dodal, že záver tu nie je žiaden, pretože ešte sa skúmajú odporúčania poradného výboru aj ostatné súvisiace okolnosti. Poradný výbor zostavil Kiska z nezávislých odborníkov, jeho poradca Mazák v ňom nie je. Práve v pondelok vyprší termín, do ktorého má poradný výbor prezidentovi navrhnúť, ktorých kandidátov by mal vymenovať spomedzi šestice Jana Baricová, Ján Bernát, Miroslav Duriš, Eva Fulcova, Juraj Sopoliga a Imrich Volkai.

Funkčné obdobie trom súčasným sudcom ÚS SR Jánovi Auxtovi, Jurajovi Horváthovi a Jánovi Lubymu, ktorých majú noví sudcovia nahradiť, sa skončí 4. júla. Mazák na margo možnosti, či by v prípade nevymenovania všetkých troch ústavných sudcov mali byť doplňujúce voľby v parlamente, uviedol príklad: „Súdna rada vrátila kandidátov na členov disciplinárnych senátov národnej rade a požiadala o novú voľbu. Národná rada novú voľbu uskutočnila,“ pripomenul Mazák jeden starší príklad. Pripomenul aj to, že keď bol on predsedom ústavného súdu, tak tri roky nemal dvoch ústavných sudcov.

255 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Ján Mazák #ústavní sudcovia