Na pohotovosti odmietli slúžiť ôsmi lekári

Na klinike anestéziológie v bratislavskej Detskej fakultnej nemocnici bude tím lekárov na pohotovosti o čosi menší ako doteraz. Zo 48 doktorov nepodpísalo súhlas s nadčasovými službami osem. Dôvodom je to, že rozpis služieb dostali od vedenia nemocnice neskoro a neakceptoval ich požiadavky. Takto to aspoň odôvodňuje Lekárske odborové združenie, ktoré hovorí o porušení Zákonníka práce. Z vzniknutého stavu obviňuje riaditeľa nemocnice. Vedenie zariadenia však tvrdí, že odborári zavádzajú.

01.07.2014 11:00
debata (1)

Odborové združenie upozorňuje na to, že od júla nebude dosť doktorov na to, aby sa postarali o pacientov. U ďalších lekárov podľa združenia dôjde v priebehu niekoľkých týždňov k vyčerpaniu zákonného limitu práce nadčas. Za tento stav môže podľa nich riaditeľ nemocnice Ladislav Kužela, ktorý dlhodobo podceňoval situáciu s nedostatkom lekárov. „Ignoroval situáciu s nedostatkom lekárov a nebol ochotný viesť dialóg s lekármi vo veci riešenia situácie,“ uviedol predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

Súhlas lekárov potrebuje nemocnica vtedy, ak objem ich nadčasov na pohotovosti prekročí 100 hodín ročne. Visolajský dodal, že požiadavky združenia sa týkali toho, aby sa vopred dohodlo rozloženie služieb a nedochádzalo k nerovnomernému zaťažovaniu lekárov. Rozpis, ktorý pripravilo vedenie nemocnice, to podľa neho neobsahoval. Šéf odborárov upozornil, že kým na jedného lekára mali počas mesiaca vyjsť dve pohotovostné služby, na iného zase až desať.

„Mrzí nás, že riaditeľ Kužela nezodpovedne hazarduje s chodom takého závažného a dôležitého oddelenia, akým je klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny, nakoľko ide o koncové pracovisko, ktoré rieši tie najzávažnejšie stavy chorých detí na Slovensku,“ uvádzajú lekárski odborári.

Vedenie Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou považuje informácie o tom, že od júla nebudú zabezpečené lekárske pohotovostné služby, za nepravdivé. „Lekárske pohotovostné služby sú pre všetkých pacientov vrátane najťažších zabezpečené v štandardnom režime,“ povedala hovorkyňa Dana Kamenická. Vedenie podľa nej robí všetko preto, aby nedochádzalo k ohrozeniu poskytovania zdravotnej starostlivosti. Podľa Kamenickej odborári nehovoria pravdu o komunikácii manažmentu s lekármi. „Vedenie sa pravidelne stretáva s lekármi a komunikuje s nimi,“ podotkla.

Analytik Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku Tomáš Szalay výpadok ôsmich lekárov nepovažuje za dramatický. Myslí si, že manažment nemocnice bude musieť zabezpečiť lekárske služby, a je jedno, akým spôsobom to urobí. „Výpadok ôsmich lekárov zo služby tu v Bratislave nevidím tragicky, iné by to bolo, ak by toľko lekárov vypadlo zo služieb v menšej regionálnej nemocnici, napríklad v Snine,“ pripomenul Szalay. Dodal, že pri pohotovostných službách ide vždy o vzájomnú dohodu medzi vedením a lekármi. „Skôr by som sa pozastavil nad tým, o čo lekárom ide, že tieto súhlasy nepodpísali, podobná situácia je takmer v každej nemocnici. Služby vždy boli pre lekárov možnosťou, ako si prilepšiť k platu, je možné, že nesúhlas s pohotovostnými službami je len zámienka, netuším aká,“ naznačil analytik.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #lekári #nadčasy #Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Bratislave