Glváč chce presadiť slovenský zbrojársky priemysel vo V4

Minister obrany Martin Glváč chce u rezortných partnerov z Visegrádskej štvorky presadiť projekty, ktoré pomôžu rozvoju slovenského zbrojárskeho priemyslu.

01.07.2014 14:19
Martin Glváč Foto: ,
Minister obrany Martin Glváč.
debata (3)

Firmám v považskom regióne by pomohol predovšetkým kontrakt s poľskou stranou na generálnu opravu samohybných húfnic Dana, ktoré má poľská armáda vo výzbroji. Generálny riaditeľ skupiny DMD Group Viliam Dubovický potvrdil, že vďaka takémuto projektu by sa podarilo vytvoriť stovky pracovných miest.

„V najbližších dňoch mám naplánované stretnutie s českým a poľským kolegom, s ktorými chceme posunúť ďalej už avizované spoločné projekty. Chceme získať prácu pre naše zbrojárske firmy a urobím maximum pre to, aby sme dospeli k vyváženým dohodám a podporili tak rozvoj slovenského zbrojárskeho priemyslu,“ uviedol šéf rezortu obrany Glváč. Svoj zámer predstavil symbolicky v prvý deň slovenského predsedníctva v rámci krajín V4. Zároveň zdôraznil, že je veľmi dôležité, aby aj rezort obrany takýmto spôsobom podporil nielen zamestnanosť, ale aj príjem z DPH. „Po dohode s ministrom financií vieme potom tieto peniaze využiť na modernizačné projekty v našich ozbrojených silách,“ poznamenal

Glváč pripomenul, že v minulom roku boli v rezorte vyčlenené peniaze na opravu všetkých delostreleckých systémov Zuzana, čiže v súčasnosti sú všetky plne funkčné. Zároveň potvrdil, že Zuzana 2, ktorá už spĺňa všetky štandardy NATO, prešla vojskovými skúškami. „Boj o zákazky je v tomto čase z hľadiska prežitia zbrojárskych firiem veľmi dôležitý.

Zbrojárstvo bolo v minulosti pýchou Slovenska, a preto som rád, že vďaka podpore súčasných projektov zo strany ministerstva obrany aj v rámci Českej a Poľskej republiky, opäť ožíva,“ povedal Dubovický. Zdôraznil, že projekt na generálnu opravu húfnic Dana by významne pomohol rozvoju považského regiónu, pretože by na seba nadviazal aj ďalšie projekty, napríklad zákazku na muníciu. Zároveň potvrdil, že v prípade, ak by projekt nemal politickú podporu, nemusel by byť pre okolité štáty prioritou. „Nemuseli by sa rozhodnúť pre modernizáciu práve v tomto čase,“ doplnil minister Glváč.

DMD Group, a.s. zoskupuje významné slovenské zbrojárske podniky, ako napríklad spoločnosti Konštrukta – Defence a.s., ZTS – Špeciál a.s. a ZVS holding a.s. ZTS – Špeciál je výrobca húfnic Dana a ich modifikácie Zuzana. Konštrukta – Defence sa zaoberá najmä vývojom delostreleckých systémov a ZVS holding sa zameriava v oblasti špeciálnej výroby na muníciu. Rezort obrany na základe programového vyhlásenia vlády plne podporuje slovenský obranný priemysel. V posledných dvoch rokoch došlo aj k oživeniu spolupráce medzi Ministerstvom obrany SR a Združením bezpečnostného a obranného priemyslu SR.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #V4 #Martin Glváč