Elektronické trhovisko začalo svoju prevádzku

Prvá časť Elektronického kontraktačného systému (EKS), a to Elektronické trhovisko, začala svoju prevádzku. "Dnešným dňom bolo zriadené elektronické trhovisko ako prvý nástroj, alebo subsystém Elektronického kontraktačného systému," povedala v utorok na tlačovej besede poradkyňa ministra vnútra Tatiana Behrová.

01.07.2014 14:39
debata

Podľa nej je Elektronické trhovisko prostriedok na zefektívnenie verejného obstarávania a najvýznamnejším antikorupčným nástrojom. „Dnešný systém ponúka prostredníctvom troch formulárov dva typy funkcionalít. Jednou je registrácia a druhou je opisovanie predmetov zákaziek,“ vysvetlila Behrová. Zároveň dodala, že ďalším krokom na trhovisku, v čase keď bude dostatočný počet registrovaných dodávateľov, bude obchodovanie, ktoré by malo začať fungovať na jeseň tohto roku.

Ako ďalej uviedla poradkyňa ministra vnútra, povinnosť nakupovať na elektronickom trhovisku majú štát, obce, vyššie územné celky, ale aj subjekty nimi spravované ako napríklad nemocnice, školy, sociálne zariadenia. Na Elektronickom trhovisku sa budú nakupovať tovary, služby a stavebné práce bežne dostupné na trhu. Finančné limity nákupu sú stanovené pri tovaroch a službách od tisíc eur do 134 tis. eur pre štát, resp. do 207 tis. eur pre ostatných. Maximálny limit pri stavebných prácach je do 5,186 mil. eur.

Elektronický kontraktačný systém sa skladá zo spomínaného Elektronického trhoviska, Dynamického nákupného systému a Elektronickej podpory procesov verejného obstarávania. Zadávateľom projektu bolo Ministerstvo vnútra SR. Realizáciu projektu má na starosti konzorcium firiem Anasoft, Slovak Telekom a Tlačová agentúra Slovenskej republiky.

debata chyba
Viac na túto tému: #verejné obstarávanie #elektronické trhovisko