Najviac peňazí priznal Malatinský

Advokáti a lekári, ktorí sú zároveň poslancami parlamentu, si najviac prilepšili k poslaneckému platu, ktorý je za rok okolo 25-tisíc eur. Ukazujú to majetkové priznania verejných funkcionárov za minulý rok, ktoré zverejnila v utorok na webovej stránke Národná rada.

01.07.2014 20:00 , aktualizované: 02.07.2014 07:00
debata (7)

Z advokátov si najlepšie počínal predseda ústavnoprávneho výboru Robert Madej (Smer). Táto činnosť mu vyniesla vlani viac ako 126-tisíc eur. Z vlády by mal byť podľa priznaní najbohatší minister hospodárstva Tomáš Malatinský.

V akej hodnote pribudol za rok majetok politikom, verejnosť sa nedozvie. Podľa zákona stačí, ak do priznaní uvedú, či si kúpili auto, pozemok, alebo splatili hypotéku.

Minister hospodárstva Tomáš Malatinský mimo ministerského platu 34-tisíc eur zarobil 372 799 eur. Preskočil tak aj dvoch ministrov Ficovej vlády Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka, ktorí boli doteraz považovaní za najbohatších. Kaliňák popri ministerskom plate 40-tisíc eur získal 274 108 eur, oproti vlaňajšku si prilepšil o pár desiatok tisíc eur. Počiatek k ministerskému platu 34-tisíc eur ako vedľajší príjem uviedol 267 221 eur, čo je o 350-tisíc menej, ako mal v roku 2012.

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Fraška, ročník 2014.

Denník Pravda oslovil ministrov vnútra Kaliňáka, hospodárstva Malatinského aj dopravy Počiatka s tým, aby vysvetlili, čo bolo zdrojom ich vedľajších príjmov. Hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa uviedol, že minister poskytol informácie o svojich príjmoch v súlade s dnes platným zákonom. „Ak sa legislatíva v budúcnosti zmení, vždy bude v zverejňovaní svojich majetkových pomerov postupovať presne podľa zákona,“ dodal Kóňa. Ostatní oslovení šéfovia rezortov nereagovali.

Ročný plat premiéra Roberta Fica bol 45-tisíc eur. Okrem rekreačnej chaty v Malých Levároch a 8-árovej vinice nemá žiadne nehnuteľnosti. Rodina vlastní tiež dve autá a spoločné úspory, ktorých výšku nezverejnil.

„Oproti minulému roku sa na jeho majetkových pomeroch nezmenilo nič, samozrejme okrem príjmu vyplývajúceho z pôsobenia vo verejnej funkcii,“ povedala hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Szabóová.

Nezabudla pripomenúť, že Robert Fico sa vzdal služobného bytu, ktorý mohol ako predseda vlády využívať bezplatne. „Za svoje vlastné peniaze si prenajal byt, ktorý spĺňa aj kritériá štátnej reprezentácie, pričom transparentne a nad rámec zákona zverejnil zmluvu o prenájme, ako aj príjmy svoje a svojej manželky,“ dodala hovorkyňa.

Vyššie príjmy majú lekári či župní poslanci

Poslanci, ktorí sú zároveň lekármi, poslancami v samosprávnych krajoch alebo vykonávajú súdnoznalecké posudky v oblasti umenia, mali v parlamente najvyššie vedľajšie príjmy. Mnoho poslancov pracovalo pomimo ako pedagógovia alebo na výskumných projektoch platených Európskou úniou.

Poslanec vládneho Smeru a lekár Vladimír Baláž zarobil za svoju poslaneckú činnosť 23 724 eur, iné príjmy vyčíslil na 96 332 eur, ďalší lekár a poslanec Smeru Ladislav Andreánsky mal okrem poslaneckého platu za rok príjem vo výške 94 129 eur.

Predseda ústavnoprávneho výboru Robert Madej, ktorý je advokátom, mal vedľajší príjem vo výške 126-tisíc eur. Medzi opozičných poslancov, ktorí sú zároveň advokátmi, patrí Daniel Lipšic (nezávislý), ktorý uviedol, že pomimo parlamentu zarobil 51-tisíc eur, vyplatil hypotéku aj spotrebný úver. Akú sumu dlhoval banke sa v priznaní neuvádza. Radoslav Procházka (nezávislý), ktorý sa mandátu už vzdal, k poslaneckému platu pridal 26 659 eur. O 33 508 eur si prilepšil poslanec Gábor Gál (Most-Híd), ktorý je tiež advokátom.

Predsedovi SDKÚ Pavlovi Frešovi okrem platu poslanca 23-tisíc eur pribudla na jeho bankové konto aj mzda predsedu samosprávneho kraja vo výške 39-tisíc eur. Na liste vlastníctva má oproti roku 2012 navyše dva pozemky, v akej hodnote a lokalite, sa v jeho priznaní neuvádza. Denník Pravda sa zaujímal, kde sa pozemky nachádzajú, akú majú rozlohu a koľko za ne politik zaplatil. Hovorkyňa bratislavskej župy Iveta Tyšlerová uviedla, že išlo o pozemky – spoluvlastníctvo na spoločných častiach a zariadeniach bytového domu.

Predseda Obyčajných ľudí Igor Matovič zarobil 23-tisíc eur ako poslanec. Jeho majetok sa rozrástol o auto. Denníku Pravda povedal, že si kúpil za 33-tisíc eur BMW 730 s rokom výroby 2010. Malo najazdených 142-tisíc kilometrov.

Parlamentný výbor pri kontrole majetkových pomerov našiel, že dvaja verejní funkcionári zastávali aj posty konateľov v súkromných spoločnostiach, ďalší bol členom dozornej rady a poberal za túto funkciu aj odmenu. „Došlo k porušeniu ústavného zákona o ochrane verejného záujmu, voči týmto funkcionárom je pripravený návrh na začatie konania,“ dodal predseda výboru Viliam Novotný (SDKÚ). O koho presne ide, Novotný nespresnil. Funkcionárom hrozí pokuta vo výške 6 mesačných platov.

Kto sa chopí iniciatívy?

Vedľajšiu prácu dovoľuje poslancom zákon. Popri poslaneckej funkcii môžu vykonávať lekárske, advokátske povolanie, prednášať alebo byť vo funkcii primátora či starostu. Nesmú však byť konateľmi vo firmách ani vykonávať činnosti spojené so živnosťou.

Z majetkových priznaní sa však nedá presne vyčítať, z čoho pozostáva vedľajší príjem. To mala zmeniť novela zákona o konflikte záujmov. Opozícia s vládnym Smerom sa však ešte vlani na podrobnejších majetkových priznaniach nedohodla. Iniciatívy opäť otvoriť túto tému sa zatiaľ nik nechytil. Všetci iba hovoria, že zmeny treba.

Predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Viliam Novotný (SDKÚ) tvrdí, že už sa všetci predsedovia výboru pre nezlučiteľnosť funkcií v nejakej forme snažili novelizovať ústavný zákon o konflikte záujmov. „Ja si myslím, že je čo vylepšovať, aplikačná prax ukázala, že ústavný zákon je deravý ako syr ementál. Ak by sme sa na nejakej minimálnej novelizácii vedeli dohodnúť, určite by to bolo lepšie,“ povedal Novotný.

Za sprísnenie legislatívy je aj samotná vláda. „Iniciatíva v tomto smere už bola vyvinutá aj na pôde Národnej rady. Domnievame sa, že taký dôležitý zákon by mal byť prijatý naprieč celým politickým spektrom. Dohoda s predstaviteľmi opozície však zatiaľ stále chýba,“ dodáva hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Szabóová.

Majetok priznali aj sudcovia

Svoje majetkové priznania zverejnili aj sudcovia. Medzi najlepšie zarábajúcich sudcov patril bývalý predseda Najvyššieho súdu a Súdnej rady Štefan Harabin. Ten zarobil vlani viac ako 71-tisíc eur. K majetku mu vlani pribudol pozemok, ktorý kúpil aj s prístupovou cestou za 150-tisíc eur. V akej lokalite, neprezradil. Podľa neho išlo o celoživotné úspory.

„Zo všetkých majetkových priznaní za posledných desať rokov, ktoré sú sprístupnené aj na portáloch Národnej rady, Súdnej rady, jednoznačne vyplýva, že ide o investíciu z celoživotných rodinných úspor. Ani jedna z uvedených inštitúcií (majú povinnosť ich kontrolovať) nekonštatovala žiadne pochybnosti, pretože v minulosti som mal povinnosť podávať majetkové priznanie dvakrát ročne,“ reagoval Harabin.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #majetok #daňové priznanie