Fronc: Čaplovič nevyužil šancu na zlepšenie stavu v školstve

Podľa exministra školstva Martina Fronca (KDH) urobil Dušan Čaplovič za svojho pôsobenia mnohé chybné rozhodnutia pod vplyvom záujmových skupín.

02.07.2014 17:44
Dušan Čaplovič Foto: ,
Dušan Čaplovič oznámil svoju demisiu na poste ministra školstva.
debata (14)

Pôsobenie ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer) charakterizuje poslanec NR SR za KDH a exminister školstva Martin Fronc ako nevyužitú šancu. "Nevyužitá šanca najmä preto, lebo Dušan Čaplovič mohol napĺňať svoju predstavu o koncepcii školstva, keďže v jednofarebnej vláde nemusel robiť žiadne kompromisy s inými vládnymi stranami.

Neberiem mu dobrý úmysel urobiť poriadok v školstve, ale bohužiaľ urobil mnohé chybné rozhodnutia podľa môjho názoru pod vplyvom záujmových skupín napr. samospráv," reagoval Fronc na Čaplovičovo ohlásené podanie demisie.

Podľa Fronca bolo prvým Čaplovičovým chybným rozhodnutím presunutie rozhodovania o otváraní prvých ročníkov stredných škôl do rúk vyšších územných celkov. Ďalším bolo nastavenie prijímania žiakov stredných škôl na základe celkového priemeru známok.

„Zároveň minister pustil finančné a personálne kompetencie v rámci reformy ESO ministerstvu vnútra, čo považujem za veľmi nešťastný krok. Problematickou bolo aj zavedenie novej komplexnej akreditácie vysokých škôl, ktorá je už napadnutá na ústavnom súde. Dušan Čaplovič skrátka nevyužil šancu pre zlepšenie stavu slovenského školstva,“ doplnil Fronc.

KDH: Pavlis môže rozdať ešte viac stimulov

Vláda Smeru za posledné dva roky rozdala podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka na podnet ministra hospodárstva Tomáša Malatinského viac ako 220 miliónov eur vyvoleným firmám. Ako povedal Moravčík, cez investičné stimuly sa takto niektorým rozdávali štátne peniaze či odpúšťali dane v čase, keď iným sa dane zvyšovali.

„Pred Slovákmi hrala vláda divadielko, že jej peniaze chýbajú, pred zahraničnými investormi naopak, že ich má nazvyš. Zo štátnej kasy tak boli podporené aj miesta so mzdami až 1 667 eur či prisľúbené istoty daňových úľav až do roku 2023,“ upozornil Moravčík. Zároveň pripomenul, že začiatkom minulého roka pritom pripadali na jedno miesto vytvorené cez investičné stimuly až tri pracovné miesta zničené zvýšením daní a odvodov. „Nič z týchto škodlivých rozhodnutí by však nebolo možné bez ich schválenia predsedom vlády Robertom Ficom. Ten ich totiž kryl na rokovaniach vlády,“ konštatoval podpredseda KDH.

Vrcholom arogancie moci vládnej strany podľa Moravčíka bolo, keď týždeň pred výmenou ministra hospodárstva mu ešte schválila návrhy na rozdanie investičných stimulov vo výške 10 miliónov eur. Nešlo pritom len o odpúšťanie daní, ale aj o priame finančné toky zo štátneho rozpočtu pre vyvolené firmy. „Nástupom Pavla Pavlisa za ministra hospodárstva sa situácia môže ešte zhoršiť."

Pred týždňom ešte ako štátny tajomník ministerstva hospodárstva obhajoval poskytnutie ďalšieho veľkého stimulu vo výške viac ako 10 miliónov eur. Rozdávanie peňazí z daní Slovákov mu teda vôbec nesmrdí. Pokiaľ je však Malatinský známy ako zástupca podnikateľskej organizácie, tak Pavlis je skôr známy ako dlhoročný verný straník Smeru. To sa môže negatívne odraziť aj na prideľovaní investičných stimulov, aj na jeho vzťahu k zamestnávateľom,“ vyhlásil Moravčík.

SaS: Výmeny vo vláde sú ako z čias socializmu

Výmeny na najvyšších postoch ministerstiev školstva a hospodárstva sú ako z čias socializmu, keď sa personálne rozhodnutia robili v hlbokom zákulisí ÚV KSČ, tvrdí opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS). „Verejnosť môže len hádať, čo predsedovi vlády a Smeru Robertovi Ficovi prekážalo na Dušanovi Čaplovičovi a Tomášovi Malatinskom. Nám v SaS prekážalo, že miesto školstva otvoreného tvorivosti a slúžiaceho potrebám praxe sa len naďalej udržiaval prekonaný systém vzdelávania so zle platenými a frustrovanými učiteľmi, ale predseda vlády o svojich výhradách mlčí. Rovnako to platí o ministerstve hospodárstva,“ povedal predseda SaS Richard Sulík. Liberáli podľa neho personálne zmeny vo vláde považujú len za vnútrostranícke preskupovanie síl s cieľom vyvolať vo verejnosti ilúziu o životaschop­nosti Smeru.

Most-Híd: Výmenou vo vláde Fico čiastočne priznal porážku

Strana Most-Híd vníma zmeny vo vláde ako čiastočné priznanie zlyhania premiéra Roberta Fica. „Výmenu dvoch ministrov, ktorých pôsobenie nemožno hodnotiť práve najpozitívnejšie, nepovažujeme za postačujúce. Vláda by mala vo svojej sebareflexii pokračovať a odvolať aj ďalších. Napríklad ministra Tomáša Boreca pre zúfalý stav v slovenskej justícii, ku ktorej občania nemajú dôveru," uvádza sa v stanovisku Most-Híd. Demisiu by mal podľa strany podať aj šéf envirorezortu Peter Žiga, ktorý predložil do parlamentu sporný zákon o vode. "Fico výmenou Malatinského a Čaploviča priznal svoju porážku, ale len čiastočne,“ tvrdí Most-Híd.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Malatinský #Dušan Čaplovič #demisia ministrov