Otepľovanie potrvá do utorka, v stredu sa ochladí

Po tak trochu daždivom štarte prázdnin sa blíži pohodový víkend, keď bude veľa slnka a málo zrážok, čo určite vyláka výletníkov do hôr. Počasie na začiatku budúceho týždňa bude ideálne na pobyt pri vode.

04.07.2014 10:00
počasie, dážď, dáždnik, dievča, Foto: ,
Daždivý začiatok prázdnin vystrieda slnečné počasie.
debata (1)

Piatkové ráno môže v údoliach sprevádzať hmla, cez deň bude jasno až polooblačno. Slovenský hydrometeorologický ústav nehlási žiadne zrážky. Denné teploty vystúpia na príjemných 24 až 29 stupňov, na Orave, v Liptove a na Spiši bude okolo 22 stupňov.

„Zrážok nebude veľa ani cez víkend. Bude to celkom vhodné počasie na výlety, taká pohoda,“ naznačila meteorologička Jana Kušmíreková, čo znamená, že v sobotu bude polooblačno s teplotami 26 až 31 stupňov. Popoludní môže pribudnúť oblakov a ojedinele sa môžu vyskytnúť aj búrky. V nedeľu bude o stupeň teplejšie, takisto polooblačno s ojedinelými prehánkami alebo búrkami.

V pondelok sa zíde tieň v parku alebo bazén v záhrade. Teploty budú totiž naďalej stúpať na 27 až 33 stupňov a „horúco“ bude na južnom Slovensku aj v noci, keď by teplota podľa predpovedí nemala klesnúť pod 19 stupňov. V utorok bude najnižšia teplota dokonca 20 stupňov, čo podľa klimatológa Pavla Faška znamená, že pôjde o piatu tropickú noc tejto letnej sezóny.

„Prvú tropickú noc sme tento rok zaznamenali ešte v máji na stanici v Piešťanoch v noci z 22. na 23. mája. Vtedy teplota klesla na 20,1 stupňa. Ďalšie tri tropické noci sa objavili počas júnovej vlny horúčav. V noci z 9. na 10. júna to bolo v Bratislave na Kolibe a v Modre na svahoch Malých Karpát a nasledujúce noci to bolo už aj v nižších polohách. V noci z 10. na 11. júna to bolo v Hurbanove, z 11. na 12. júna v Mlynskej doline aj v Bratislave na letisku,“ spresnil Faško.

Najbližšia vlna horúčav vyvrcholí v utorok, ale už počas dňa sa začne od západu čoraz viac zaťahovať obloha mrakmi. Na stredu predpovedajú meteorológovia prechod studeného frontu, čo prinesie oblačné počasie s dažďom, prehánkami, búrkami a teplotami od 20 do 26 stupňov.

Počas najbližších dní sa môžu objaviť búrky. Silný vietor v kombinácii s výdatným dažďom môže vážne poničiť majetok, čoho svedkami boli minulú nedeľu obyvatelia obce Mostová v okrese Galanta, kde veterná smršť poškodila veľkú časť budov, a tí, ktorí nemali poistky, banovali. Búrka môže zastihnúť aj turistov na hrebeňoch hôr, kde sa len ťažko ukryť pred bleskom. Klimatológ Faško preto každému odporúča túry si svedomito naplánovať a v poobedňajších hodinách byť na zostupe na miestach, kde sa dá pred búrkou skryť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #klimatológ #slnečné počasie