Po rokoch sa vracajú do práce

Jozef nepracoval už takmer dvadsať rokov a takmer zabudol, čo je to pracovný čas. Naposledy bol zamestnancom poľnohospodárskeho družstva, po jeho likvidácii sa ocitol medzi nezamestnanými. Nové miesto si hľadal, ale so základným vzdelaním nemal šťastie, odôvodňuje si roky bez práce.

05.07.2014 09:00
kosenie, kosačka, tráva, práca, aktivačné... Foto: ,
Samosprávy doteraz využívali v rámci malých obecných služieb (na snímke vo Veľkej nad Ipľom). Teraz môžu počítať s ľuďmi, ktorí si odpracovávajú dávku v hmotnej núdzi.
debata (32)

Slobodný päťdesiatnik žije v okrese Lučenec s mamou, ktorá dostáva dôchodok. „To je aj dôvodom, prečo doma ešte svietime a elektrárne nás neodpojili od elektriny,“ povedal. Jozef patrí do skupiny poberateľov dávok v hmotnej núdzi, ktorí sa nezapájali do aktivačných či obecných prác. Už to však neplatí. Aby neprišiel aj o posledné peniaze, podpísal s úradom práce dohodu a za základnú dávku odpracuje 32 hodín mesačne. Takto nepríde o sumu 61,60 eura, ktorú každý mesiac dostáva z úradu práce.

Od júla platia prísnejšie podmienky pre tých, ktorých jediným príjmom je dávka v hmotnej núdzi. Túto štátnu pomoc si musia odpracovať vtedy, ak im úrad práce ponúkne menšiu robotu. Úrady práce v týchto dňoch podpisujú zmluvy o vykonaní práce s prvými poberateľmi, ktorí pocítili zmenu zákona. Včera takéto dohody uzatvárali v obciach Veľká nad Ipľom a Trenč v okrese Lučenec. Podľa starostov oboch dedín išlo väčšinou o ľudí, ktorí o prácu dlhodobo nejavili záujem a žijú v slabších sociálnych podmienkach. Všetci pozvaní však neprišli.

V Trenči žije 470 ľudí, z toho je 120 evidovaných na úrade práce, 70 z nich je už v dedine zapojených do aktivačných prác, vo zvyšnej skupine päťdesiatich hľadal úrad práce kandidátov, ktorí si môžu odrobiť základnú dávku. Vybral šiestich. „Tých sme potom kontaktovali a pozvali na obecný úrad na stretnutie,“ vysvetlila postup starostka Trenča Mária Bednárová. Zo šiestich prišli len štyria, dvaja sa medzičasom odsťahovali. S tromi podpísal úrad práce zmluvu a odteraz budú musieť za mesiac odrobiť 32 hodín, jeden sa zapojí do malých obecných služieb. Kontrolovať ich bude koordinátor. Obec im ponúkne napríklad čistenie chodníkov a ulíc alebo kosenie obecných pozemkov.

Starostka v novom opatrení vidí zatiaľ pozitívne stránky. Ľudia podľa nej aspoň získajú pracovné návyky, ocenila by však iné riešenie nezamestnanosti. „Aj keď je u nás naozaj vysoká nezamestnanosť, mnoho ľudí pracovať chce. Privítali by však trvalý pracovný pomer. Žiadni investori ani nové pracovné možnosti sa však u nás neobjavujú,“ dodala Bednárová.

Dohody s dlhodobo nezamestnanými podpisovali aj v susednej Veľkej nad Ipľom. Tu je to s nezamestnanosťou na rozdiel od Trenča o niečo lepšie, ale stále zle. „Máme 970 obyvateľov, z toho je bez práce 103 ľudí. Z nich v rámci malých obecných služieb pracuje 58. Aj my sme boli oslovení, či by sme vedeli ďalších ľudí zamestnať. Súhlasili sme, aj keď nevieme, či to bude mať požadovaný efekt. Či tí, ktorí doteraz nepracovali, budú chcieť 32 potrebných hodín seriózne odpracovať,“ zamýšľa sa starosta Gabriel Rácz.

Na stretnutie s pracovníkmi úradu prácu bolo pozvaných desať ľudí. Prišli štyria, jeden sa ospravedlnil pre chorobu. Jeden z nich súhlasil, že sa zapojí do malých obecných služieb a zvyšní traja podpísali s úradom práce zmluvu. Trojica bude mať na starosti futbalové ihrisko a okolitý areál, čistiť ich budú každý štvrtok.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #nezamestnaný #Úrad práce #dávka v hmotnej núdzi #aktivačné práce