Sulík: Päť štátnych sviatkov treba zrušiť

Slovensko by malo podľa predsedu SaS Richarda Sulíka zrušiť päť štátnych sviatkov. Ako povedal, zrušenie by sa nemalo týkať len cirkevných sviatkov, ale aj iných.

05.07.2014 11:58
Richard Sulík Foto:
Predseda SaS Richard Sulík.
debata (205)

„SR je krajina s druhým najväčším počtom sviatkov v Európe. Nemôže rásť životná úroveň, keď stále sviatkujeme,“ vyhlásil.

Sulík by zrušil ako štátny sviatok napríklad aj Sviatok sv. Cyrila a sv. Metoda, ale aj Deň Ústavy, ktorý slávime 1. septembra. „Je mi jedno, ktorý sviatok by sa zrušil, ale mali by sme s tým niečo robiť,“ povedal s tým, že Slovensko malo pred 20 rokmi takmer najmenej sviatkov v Európe.

Na Slovensku nepracujeme 15 pracovných dní v roku, ktoré slávime buď ako štátny sviatok alebo deň pracovného pokoja. V januári je to Deň vzniku Slovenskej republiky – štátny sviatok a Zjavenie Pána (Traja králi) – deň pracovného pokoja. V apríli sú to dva dni pracovného pokoja – Veľký piatok a Veľkonočný pondelok, v máji Sviatok práce a Deň víťazstva nad fašizmom, v júli Sviatok sv.Cyrila a Metoda – štátny sviatok.

V auguste nepracujeme na štátny sviatok Výročie SNP, v septembri máme štátny sviatok Deň Ústavy SR a deň pracovného pokoja na Sedembolestnú pannu Máriu. V novembri máme deň pracovného pokoja na Sviatok všetkých svätých a štátnym sviatkom je Deň boja za slobodu a demokraciu. V decembri máme tri dni pracovného pokoja – Štedrý deň, Prvý sviatok vianočný a Druhý sviatok vianočný.

205 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #štátny sviatok