Europoslanci žiadajú o miesto aj v našom parlamente

Dostať k ľuďom tému Európskej únie a zviditeľniť sa by chcelo trinásť slovenských europoslancov. Myslia si, že im k tomu pomôže náš parlament. Jeho predsedovi Pavlovi Paškovi (Smer) napísali list, v ktorom ho žiadajú o to, aby mohli na pôde Národnej rady pravidelne vystupovať.

06.07.2014 14:22 , aktualizované: 07.07.2014 07:30
parlament, poslanci Foto:
Ilustračné foto.
debata (24)

Na liste sa zhodlo všetkých trinásť europoslancov, ktorí sú členmi ôsmich politických strán. Smer má štyroch, po dvoch poslancov majú strany KDH a SDKÚ, po jednom strany OĽaNO, SaS, SMK, Most-Híd a Nova. Tí chcú aj takto zvýšiť záujem ľudí o európsku agendu. Účasť Slovákov v tohtoročných eurovoľbách bola totiž rekordne nízka, len 13,05¤%, čo bolo najmenej v celej únii.

„Všetci trinásti poslanci sme pripravili list, v ktorom žiadame predsedu Národnej rady, aby umožnil poslancom Európskeho parlamentu vystúpiť v nejakých časových intervaloch v pléne Národnej rady,“ povedala europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová (Smer) v relácii RTVS O 5 minút 12. V pléne by chceli informovať o svojej činnosti. List pre Pašku by podľa nej mali dokončiť v pondelok. Anna Záborská (KDH) k väčšej informovanosti občanov uviedla, že podľa jej skúseností sa nedá stihnúť viac ako dvesto stretnutí za rok.

Flašiková-Beňová si myslí, že europoslanci by mali dostať možnosť chodiť aj na zasadnutia výborov, keď sa na nich bude diskutovať o téme, ktorá sa preberá aj v Európskom parlamente.

Politológ Michal Horský považuje za správne dať priestor v parlamente aj europoslancom. Optimálne to vidí dvakrát do roka. Upozorňuje, že by nemalo ísť o ich reklamu. „Ani verejnosť, ani politická verejnosť nemá záujem o ich sebaprezentáciu s tým, ako nás bránia. Má záujem na skladaní účtov, napríklad formou interpelácií poslancov Národnej rady voči nim a ich frakciám, v ktorých pôsobia,“ tvrdí Horský. Podľa neho by malo byť jasné napríklad, čo robí europoslanec v klube socialistov v prospech našej krajiny.

Predseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer) poukazuje na to, že europoslanci sa nezodpovedajú národnému parlamentu, ale voličom. Vstupu europoslancov sa však nebráni. Podľa neho to môžu urobiť kedykoľvek aj dnes. „Samozrejme, majú právo byť prítomní na schôdzach. Podľa rokovacieho poriadku sa na rokovaní Národnej rady môžu zúčastniť aj iné osoby. So súhlasom Národnej rady môžu aj vystupovať,“ dodal Madej.

Zdá sa, že niektorí europoslanci sa chcú zviditeľniť aj vďaka škandálom. Na prvom zasadnutí europarlamentu k nemu prispel aj Branislav Škripek z Obyčajných ľudí, ktorý vedome bojkotoval hymnu Európskej únie. Počas nej zostal s niekoľkými poslancami sedieť a rozprával sa s kolegom. Politológ Horský na Škripekovu adresu povedal, že v europarlamente pokračuje iba v tom, čo sa v politike naučil a prezentoval v poslaneckom klube OĽaNO. „Inscenuje politickú udalosť a škandál, aby si ho všimli domáce a teraz už aj medzinárodné médiá. Takýto spôsob prezentácie politiky a krajiny je krajne škodlivý pre Slovenskú republiku a jej občanov,“ ukončil politológ.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #NR SR #europoslanci #Europarlament