Lajčák ocenil Zlatou plaketou dirigenta rekordéra

Zlatú plaketu za prezentáciu slovenskej kultúry vo svete odovzdal minister zahraničia Miroslav Lajčák mužovi, pre ktorého je hudba všetko.

07.07.2014 09:00
Miroslav Lajčák, Viliam Karmažin, Foto: ,
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák odovzdal dirigentovi Viliamovi Karmažinovi Zlatú plaketu.
debata

Drobný pán má takú iskru v očiach, že by mu sotva niekto uhádol 91 rokov. Volá sa Viliam Karmažin, pochádza zo Serede a v Guinnessovej knihe rekordov je od minulého roka zapísaný ako najdlhšie slúžiaci dirigent.

Dirigoval neprestajne 76 rokov, čím o päť rokov prekonal starý rekord Španiela Juana Garcés Queralta, čestného občana Valencie. Karmažin na rozdiel od neho len minimálne používal paličku, takmer celý život dirigoval rukami. „Hudba je pre mňa všetko. Elixír a krv môjho života,“ povedal krátko po tom, čo získal ocenenie od ministra, ktoré sa v kultúrnej sfére rozdáva len zriedka. V tomto roku si Zlatú plaketu odniesla trénerka basketbalistiek Natália Hejková a zlatá biatlonistka zo Soči Anastasia Kuzminová.

Karmažin začínal s ceruzkou ako žiak. Jeho kantor hudobnej výchovy Florián Ondriš ho totiž nachytal, ako poza jeho chrbát diriguje, a tak ho postavil pred celú triedu. Jeho oficiálne prvé vystúpenie bolo až v roku 1936 na Stromkovej slávnosti v Leopoldove. Mal vtedy 14 rokov a postavili ho na navŕšený kopček z hliny, aby ho každý z detského zboru dobre videl. Spievali Zasadil som čerešienku v humne a medzi spevákmi bol aj budúci národný umelec skladateľ Milan Novák. Práve jeho čestné vyhlásenie pred notárom bolo posledným dôkazom, aby mohli Karmažina zapísať do Guinnessovej knihy rekordov.

Dirigent vystupoval so zborom vo Vatikáne pred pápežom Jánom Pavlom II. s piesňou Exaltabo Te Deus Meus. Dirigoval aj v Smetanovej sieni Obecného domu v Prahe. So spevákmi odohral vyše 600 koncertov v 30 krajinách. Dostal aj do Iránu, i keď nie ako dirigent. Približne 47 rokov tu pôsobila jeho sestra Miriam Karmažinová, ktorá o týždeň bude mať 102 rokov. Učila na francúzskom lýceu francúzštinu, iránčinu a predovšetkým spev. „Jej žiačkou bola aj iránska kráľovná a práve táto jej známosť mi pomohla dostať sa do Iránu. V Prahe mi nechceli dať na iránskom veľvyslanectve vízum. Napísal som to sestre, tá napísala kráľovnej, že brat má problémy, nuž a kráľovná potom telefonovala priamo do Prahy v mojom mene,“ opisoval s úsmevom dirigent.

Karmažin hovorí, že v jeho skromnom byte v Seredi má tri miesta. Prvé je za laptopom, za ktorým intenzívne internetuje a vyrába matrice s notami pre spevákov. Druhé za televízorom a tretie za klavírom. V súčasnosti už nediriguje, ale hráva na organe v kostoloch. Karmažinov recept na dlhovekosť je jednoduchý. „Vo všetkom triezvosť a pokoj.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viliam Karmažin #dirigent #Miroslav Lajčák