Štátny web s prácou chce konkurovať súkromníkom

Viac pracovných príležitostí a osobnejší prístup. Aj to by mali ponúkať úrady práce od budúceho roka. Plánujú posilniť svoju webovú stránku, na ktorú budú lákať firmy s voľnými miestami aj nezamestnaných. Chcú tak konkurovať súkromným portálom, na ktoré sa pri hľadaní roboty ľudia obracajú. Majú na to ideálne podmienky, keďže firmám môžu dať priestor na svojom webe zadarmo.

07.07.2014 14:00
úrad práce, nezamestnaní, práca, zamestnanie, Foto: ,
Od budúceho roka budú ponúkať úrady práce pracovné príležitosti aj na svojej posilnenej webovej stránke.
debata (2)

Zmeny má odštartovať novela zákona o orgánoch štátnej správy v oblasti sociálnych vecí, rodiny a služieb zamestnanosti, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Sľubuje flexibilitu, lepšie riadenie a individuálnejší prístup k ľuďom.

„Dávame si za cieľ stať sa najväčším informačným priestorom voľných pracovných miest, aby sa ľudia primárne neobracali na súkromné portály. Často majú pocit, že úrady práce sú pri hľadaní nového zamestnania zbytočné, čo chceme zmeniť. Už dnes mnohé firmy v regiónoch vypisujú výberové konania v spolupráci s úradmi práce. V tomto trende chceme pokračovať,“ povedal riaditeľ tlačového odboru rezortu práce Michal Stuška

Ústredie bude viac práce ponúkať cez svoje úrady a systém ISTP, čo je internetový sprievodca trhom práce. Funguje vyše pol roka a na prvý pohľad sa podobá na komerčné portály. Obsahuje však aj ponuky, ktoré firmy propagujú výlučne cez úrady práce.

„Takmer tritisíc voľných miest je inzerovaných len cez úrady práce a ISTP. Ten obsahuje ďalšie tisícky miest z rôznych zdrojov. Je to bezplatný systém a každý uchádzač o zamestnanie si môže spravovať svoj profil a odpovedať na ponuky,“ vysvetľuje Jana Lukáčová z ústredia práce. Aktuálne ponúka takmer 15-tisíc ponúk. Inzerovanie je bezplatné. Povedala, že plánujú intenzívnejšie vytvárať kontakty so zamestnávateľmi v regióne tak, aby štátny web bol pre nich prvou voľbou.

O webe ústredia práce mnohí nezamestnaní netušia. „Nevedel som, že existuje. Hľadám si prácu cez známych alebo na rôznych internetových stránkach. Vždy sa mi to osvedčilo,“ hovorí 29-ročný Marek z Brezna, ktorý pred mesiacom prišiel o prácu kuchára. Naopak, 25-ročnej Jane zo Zvolena na úrade práce odporučili svoje stránky, ona ich však nepoužila. „Pracovníčka úradu mi do kartičky napísala adresu webu. Vraj tam nájdem nejaké ponuky. Už si ani nepamätám, ako sa tá stránka volala. Používala som pracovné portály, ktoré poznám, a pýtala sa v okolí,“ podotkla.

Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti si nevie predstaviť, že by štátny portál mohol nahradiť súkromné. „Úrady práce majú tú výhodu, že evidujú tisícky potenciálnych zamestnancov. Ale je otázka, či by nejaký štátny portál mohol poskytovať rovnako kvalitné služby ako súkromné. Ísť cez mŕtvoly a niekoho vytláčať nemá zmysel. Komerčné weby majú skúsenosti so získavaním vhodných ľudí a firmy to oceňujú. Ak by ich úrady práce zahltili stovkami životopisov, radšej by oslovili osvedčené portály,“ myslí si Páleník.

Najväčší pracovný portál Profesia kroky štátu sleduje, keďže ho vníma ako konkurenciu. „Najmä v tom, že môže svoje služby ponúkať firmám zadarmo,“ hovorí PR manažérka Profesie Marcela Glevická. Rozdiel pri hľadaní zamestnania alebo zamestnanca cez úrady práce a súkromnú stránku vidí v tom, že úrady evidujú len nezamestnaných. „Spomedzi našich návštevníkov je viac ako 70 percent pracujúcich ľudí. Teda ľudí s pracovnými návykmi, ktorí sú aktívni,“ tvrdí.

Portál Kariéra obavy zo štátnych zámerov nemá. „Cieľovou skupinou úradov sú evidovaní nezamestnaní občania. Rozšírenie o ďalšie možnosti vyhľadania zamestnania berieme ako pozitívny krok ústredia práce. Naše služby sú určené pre širšiu cieľovú skupinu,“ reagovala produktová manažérka Kariéry Katarína Zemanová.

Novela zákona prináša aj iné zmeny. Podľa nej sa má generálne riaditeľstvo a pobočky úradov práce spojiť do jedného celku. Stihnúť by sa to malo v rokoch 2014 až 2015. Úrady by mali prísť o právnu subjektivitu rozpočtových organizácií. Zmena umožní ústrediu práce lepšie riadiť úrady a ich personál. Ak novela prejde parlamentom, účinná by mala byť od 1. januára 2015.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Úrad práce #pracovné ponuky #webový portál #pracovné agentúry