Najprv sľubovali vyšetrenie, potom núkali podložku

"Chceli by sme vás pozvať na preventívne vyšetrenie magnetickou rezonanciou zamerané na srdcovo-cievne ochorenia. Získate celkový obraz vášho zdravotného stavu, vyšetrenie je zadarmo, nemusíte nič platiť," spustila paľbu slov žena v telefóne.

07.07.2014 13:00
debata (4)

Odkiaľ získala moje súkromné číslo, to neprezradila. „Magnetickou rezonanciou? Takého, čo je v nemocnici?“ overila si som správnosť vyšetrovacieho prístroja. „Áno, magnetickou rezonanciou, je to menší prístroj, zistí vám podrobne, aké máte cievy a celý zdravotný stav, môžeme vám poslať pozvánku?“ opýtala sa.

V miestnosti v bratislavskom Ružinove, kde sa celá akcia konala týždeň po tomto telefonáte, sa zišla asi dvadsiatka ľudí, väčšinou v preddôchodkovom a dôchodkovom veku. Manželia, štyridsiatnici, sa predstavili ako poradcovia zdravého životného štýlu a okrem prednášky o zdraví avizovali vyšetrenie zamerané na srdcovo-cievny systém. Pestovaná štíhla žena nezabudla pripomenúť, že spoločne s manželom nič predávať nebudú. Ide len o prednášku o zdraví a vyšetrenie, ktoré všetkým urobia zadarmo.

Začali hrozivými číslami, podľa ktorých by v roku 2020 mal na srdcovo-cievne ochorenia zomrieť každý tretí človek „Je to veľmi alarmujúca správa. Podľa vás, koho sa tento problém týka?“ obrátila prednášajúca svoju pozornosť do publika. „Nás všetkých!“ dodala varovne. Nezabudla pripomenúť, že všetkým dnes vyšetria cievy, či im také nebezpečenstvo nehrozí.

Namiesto sľubovanej magnetickej rezonancie však predstavila metódu pulznej magnetickej terapie a ukázala na podložku, ktorá bola v miestnosti vystavená.

Tá podľa nej vysiela magnetické vlny, ktoré pôsobia na telo. Stačí, aby si človek na ňu ľahol na 20 minút denne. Odborníčka na zdravie prízvukovala, že sa ňou dá vyliečiť všetko. Cukrovka, vysoký krvný tlak, alergie, reuma, pľúca, kožné problémy, astma, ochorenia nervového pôvodu, skleróza multiplex, Alzheimerova choroba. Kto chcel, mohol si vyskúšať jej účinky priamo na mieste.

Akciu v tejto chvíli prerušila pani, ktorá bola prekvapená, že vlastne nejde o vyšetrenie magnetickou rezonanciou. Zaujímalo ju, odkiaľ prišli k jej telefónnemu číslu. „Som onkologickou pacientkou a na magnetickú rezonanciu už čakám niekoľko mesiacov, tak si, prosím vás, nerobte zo mňa pokusného králika,“ povedala. Zodvihla sa a odišla, postupne ju nasledovali asi ôsmi ľudia.

Prednášajúca sa nedala vyviesť z miery, skonštatovala, že nekontroluje telefonistky a nevie, odkiaľ má firma kontakty na ľudí, ona si prišla urobiť iba svoju prácu. A hneď pokračovala témou o cievach. „My vám tu dnes spravíme snímky rúk a nôh termokamerou, budete vidieť, či je tam blokácia krvného prúdenia,“ skonštatovala vážne. Nezabudla uviesť príklad pána s cukrovkou. Keby sa mu na nedokrvenej nohe objavil škrabanec, môže sa zapáliť a môže prísť o nohu. Tento príklad použila počas prednášky niekoľkokrát. Aj rakovina je podľa nej vlastne iba nedokysličeni­e bunky.

Termokamera mi zistila nedokrvenie rúk a predkolenia jednej nohy. Podľa prednášajúcej by som to nemala podceňovať. „A čo s tým mám robiť? Mám vyhľadať lekára?“ opýtala som sa. „Lekári dnes v skutočnosti nevedia choroby vyliečiť, pretože keby ich vedeli liečiť, tak človek s vysokým krvným tlakom neberie do konca svojho života lieky. Lieky potláčajú len symptómy, neliečia príčinu. Pulzná terapia lieči príčinu ochorení, sú na to klinické testy,“ vysvetľovala rýchlo výhody.

Všetci sme sa dozvedeli, že túto terapiu treba absolvovať denne, minimálne šesť týždňov v kuse, to naštartuje metabolizmus a telo sa začne liečiť. Pulznú terapiu je možné vyskúšať aj v medicínskom centre v Trnave, zase zadarmo, podmienkou však bola registrácia, ktorú robili manželia. Stačilo im nechať meno, adresu a telefónne číslo. Z centra sa potom ozvú kvôli voľným termínom. Ten, kto chce, môže si magnetickú podložku objednať aj na webovej stránke. Stojí 3 890 eur. Ak sa však zaregistruje, môže ju dostať za 1 290 eur, dá sa zaobstarať aj na splátky. Na otázku, kde sa nachádza medicínske centrum v Trnave a či je možné dostať naň kontakt, odborníčka na zdravie odpovedala, že sa každému ozvú na telefónne číslo, ktoré uviedol pri registrácii.

Zbytočne vyhodené peniaze

Hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre angiológiu Augustín Mistrík nepovažuje magnetoterapiu za liečebný systém pri srdcovo-cievnych ochoreniach. „Magnetoterapia je fyzikálna liečba, ktorá sa používa ako podporná liečba pri niektorých kĺbových ochoreniach, ale určite nemá takýto vplyv na žilový systém,“ tvrdí angiológ Mistrík. Na liečbu kardiovaskulárnych ochorení sa používajú moderné lieky. Podobný názor má aj na diagnostiku termokamerou. V minulosti podľa neho boli experimenty s termokamerami, ale upustilo sa od toho. „Môžu sa ňou snímať určité teplotné zmeny, ale je neprijateľná pre diagnostiku ciev. Máme presnejšie metódy, ktoré dokážu zistiť problémy s cievami, ktoré sú vo svete všeobecne akceptované, napríklad ultrazvuk,“ konštatuje. Ultrazvuk umožňuje zobraziť cievu, jej zmeny, či je zhrubnutá, zúžená, dokonca aj čím je zúžená, či je to vápnik, alebo krvná zrazenina. „Použitie magnetickej podušky a termokamery v praxi na diagnostiku a aj liečbu žilového aj artériového systému sú zbytočne vyhodené peniaze,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #Dôchodcovia #Šmejdi #vyšetrenie