Zala poprel podporu pre vystúpenia europoslancov v NR SR

Slová europoslankyne Moniky Flašíkovej Beňovej (Smer) o tom, že všetci trinásti slovenskí poslanci europarlamentu chcú listom požiadať predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku o vystupovanie v slovenskom parlamente, nie sú založené na pravde.

07.07.2014 14:02 , aktualizované: 16:10
Flašíková Beňová, Zala Foto: ,
Europoslankyňa Monika Flašíková Beňová na archívnej fotografii so svojím kolegom Borisom Zalom (v popredí).
debata (1)

Tvrdia to stranícki kolegovia Flašíkovej Beňovej europoslanci Boris Zala a Monika Smolková. „Toto vyhlásenie sa nezakladá na pravde, osobne sme nijaký list nepripravovali a už v rozhovore, ktorý sme mali na schôdzi v Štrasburgu, sme jasne vyjadrili názor, že takýto list nepodporíme. List je doslovne zameraný na sebaprezentáciu europoslancov, čo nepokladáme za účelné,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení obidvoch poslancov, ktoré poskytli médiám.

Zala a Smolková navrhujú, aby bola jedenkrát ročne rozprava v NR SR o postavení Slovenska v Európskej únii. „Na tejto rozprave by mali právo vystúpiť aj europoslanci. Vecne k téme, ktorá sa dotýka životných záujmov Slovenska. Sme zásadne proti tomu, aby sa pôda Národnej rady SR zmenila na sebaoslavné reči europoslancov,“ ukončili.

„Dohodli sme sa na jednej dobrej myšlienke, všetci trinásti poslanci za Slovensko sme pripravili list, aby umožnil europoslancom vystúpiť v nejakých časových intervaloch v pléne národnej rady. Bol by to jeden z priestorov, kde by mohli zaznieť informácie o našej činnosti,“ uviedla Flašíková Beňová cez víkend v relácii Rozhlasu a televízie Slovenska O 5 minút 12. List pre Pašku by mali podľa jej slov dokončiť v pondelok.

Podpredsedu SDKÚ a europoslanca Ivana Štefanca nepríjemne prekvapila verejná hádka europoslancov za Smer. „Verejné hádanie sa o možnosti pre europoslancov vystúpiť v NR SR považujem za nedôstojné a nehodné postavenia člena Európskeho parlamentu. Cieľom iniciatívy, pod ktorú som sa podpísal aj ja, je predsa zvýšiť povedomie slovenských občanov o európskych témach,“ hovorí.

Podľa neho rekordne nízka účasť slovenských voličov v májových eurovoľbách potvrdila, že je potrebné viac sa rozprávať o práci poslancov v Bruseli či fungovaní Európskej únie a tvorbe európskej legislatívy. „Je dôležité, aby táto téma dostala aj patričnú dôstojnosť a bola vedená na pôde NR SR,“ dodal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #MOnika Flašíková-Beňová #europoslanci #Europarlament #Boris Zala