Odobraté deti sa väčšinou vracajú k rodine

Rodičia, ktorým úrady v cudzine odoberú deti, sa o ne väčšinou nedokážu postarať. Upozorňuje na to Centrum medzinárodnoprávnej ochrany detí. To sa snaží rodičom pomáhať v návrate detí vstupovaním do súdnych konaní podobne ako v prípade detí Boórovcov pred dvoma rokmi.

08.07.2014 13:00
debata (7)

„Aj v nedeľu nadránom volala zúfalá matka. Jej manžel je Nigérijčan, už týždeň nemajú čo jesť a nevie, čo má robiť. Takto sa začína väčšina prípadov ľudí v núdzi, ktorí nevedia, ako majú ďalej konať a hrozí im odobratie detí,“ hovorí Andrea Císarová. Upozorňuje, že situácia s návratom dieťaťa na Slovensko je komplikovanejšia práve v prípadoch, ak obaja rodičia nie sú Slováci. Druhý rodič by musel s návratom dieťaťa na Slovensko súhlasiť.

Podľa štatistík sa takmer tri štvrtiny prípadov odobratých detí vo Veľkej Británii podarilo vyriešiť vrátením detí biologickým rodičom alebo príbuzným, či už na území Veľkej Británie, alebo na Slovensku. Časť detí dosiahla v čase súdu plnoletosť, preto rozhodnutie o tom, kde chcú zostať, bolo už na nich. Niektoré putovali do detských domovov na Slovensku a 10 percent detí bolo v Anglicku adoptovaných, pretože o ne nemala záujem biologická rodina, prípadne nemali príbuzných na Slovensku. Vlani v Anglicku adoptovali štyri slovenské deti.

K prípadom odoberania detí vo Veľkej Británii zvolala poslankyňa Lucia Nicholsonová minulý týždeň mimoriadne zasadnutie ľudskoprávneho parlamentného výboru. Výbor napokon nerokoval, podľa šéfa rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera zasadnutie výboru nebolo pripravené. Richter však zdôraznil, že rezort a centrum v uplynulých dvoch rokoch dosiahli pozitívne výsledky aj vďaka lepšej komunikácii a rokovaniam s britskou stranou. Memorandum, ktoré má túto spoluprácu posilniť, zatiaľ však nebolo podpísané. Podľa Richtera sa čaká na vyjadrenie Londýna.

Císarová poukázala na dobrú spoluprácu s úradmi práce na Slovensku. Tie sú schopné v krátkom čase, aj do 24 hodín, vypracovať pre britské úrady potrebnú správu o podmienkach, v akých má dieťa po návrate na Slovensko žiť.

Prípady odobratých detí evidujú aj v Českej republike, Nemecku a Rakúsku. Dôvodom je v drvivej väčšine neschopnosť rodičov sa o ne postarať, najmä ak prídu o prácu. Centrum sa podľa Císarovej snaží vo všetkých prípadoch bojovať v najlepšom záujme dieťaťa, nie je však všemocné, konanie prebieha podľa pravidiel daného štátu. Na to upozornil rodičov aj Richter. „Vyzývam rodičov, aby pri každej ceste do zahraničia, či už za prácou, alebo za turistikou, rešpektovali právo iného štátu, a to najmä v záujme svojich detí,“ zdôraznil minister.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #odoberanie detí