Nezamestnaní opravia hrady, bunkre aj starý remorkér

Situácia bola síce spočiatku komplikovaná, ale už sa vyriešila, pochvaľuje si Milan Kadlíček, starosta obce Podbranč v Trnavskom kraji. "Aj tento rok sme napokon z ministerstva kultúry dostali dotáciu na obnovu zrúcaniny hradu Branč v našom chotári. A namiesto vlaňajších desiatich sa nám do práce od 1. júla podarilo zapojiť ešte o dvoch nezamestnaných viac," zdôrazňuje.

08.07.2014 15:00
hrad Branč, nezamestnaní, Foto: ,
Nezamestnaní pracovali na úpravách hradu Branč aj minulé leto.
debata

Minuloročná etapa úpravy hradu podľa neho priniesla pozitívne výsledky. „Jeho zveľadenie pomáha cestovnému ruchu, čiže aj Podbranču, ktorý má inak dosť nízky rozpočet. No najmä, väčšina z tých, ktorí Branč minulý rok skrášľovali, si už našla riadne zamestnanie. A určite im pomohlo, že si pri tejto robote obnovili pracovné návyky a získali nové zručnosti pri vykonávaní rôznych murárskych či záhradníckych prác,“ hovorí.

Celkovo má teraz Kadlíček v dedine oveľa menej ľudí, ktorí hľadajú robotu. „Musel som na práce na hrade prijať aj niekoľkých Seničanov, aby sme naplnili kapacitu.“ Ako dodáva, niektorí z nich zatiaľ nie sú práve vzoroví „pracanti“. Verí však, že do novembra, keď práce preruší nástup zimy, už takí budú. „Aj keď sme namiesto minuloročných 24-tisíc eur tentoraz získali o dve tisícky menej, určite ich všetky účelne využijeme,“ sľubuje starosta.

Projekt obnovy zrúcanín hradov a iných kultúrnych pamiatok pomocou nezamestnaných už po tretí rok spoluorganizujú ministerstvá kultúry a práce. Tentoraz odštartoval koncom júna, s istým zdržaním oproti predchádzajúcim dvom ročníkom. Podľa šéfa sociálneho rezortu Jána Richtera oneskorenie spôsobilo rokovanie s Európskou komisiou, ktorá namietala udržateľnosť pracovných miest na určité obdobie aj po tom, čo prestanú byť financované z eurofondov.

Richter priznal, že projektu najprv hrozilo až úplné zastavenie. „Museli sme presvedčiť predstaviteľov Európskej komisie, že obsah a efekt tejto práce má logiku. Som veľmi rád, že sa nám to podarilo,“ uviedol.

Podľa hovorcu ministerstva kultúry Jozefa Bednára sa tento rok projekt rozšíril aj o obnovu zámockého parku a ďalších historických reálií. Rezort naň prostredníctvom dotácií vyčlenil viac ako 615-tisíc eur. Zapojiť do prác by sa malo 410 nezamestnaných. Ich platy a pracovné pomôcky zadotuje ministerstvo práce sumou 1,8 milióna eur.

„So všetkými úspešnými uchádzačmi o dotácie sme už podpísali zmluvy,“ konštatoval Bednár. Opravovať a revitalizovať by sa malo 36 objektov. Okrem Branča pôjde napríklad aj o hrady Zniev, Šebeš, Beckov, Sivý Kameň, Šášov, Slanec, Tematín, Parič a ďalšie.

Dotáciu 22-tisíc eur dostal aj zámer revitalizácie parku v Spišskom Hrhove, suma 10 560 eur pomôže pri úpravách mestského opevnenia v Sabinove, za 8 800 eur sa čiastočne opravia vojenské bunkre Duklianskeho bojiska, ktoré patria múzeu v prírode vo Vyšnom Komárniku. Zoznam všetkých podporených projektov je na webovej stránke ministerstva kultúry. Rovnakú sumu získal aj bratislavský žiadateľ, ktorý chce opraviť riečny remorkér Šturec z roku 1937.

Minulý rok sa vďaka národnému projektu pracovalo na obnove 16 slovenských pamiatok, medzi ktorými je aj rad takých, na ktorých tento rok práce vďaka novej dotácii môžu pokračovať. Podľa ministerstva práce sa doň zapojilo 478 nezamestnaných prostredníctvom 24 úradov práce a 36 iných subjektov, teda obcí, občianskych združení, nadácií a podobne. Príspevok rezortu pre každého zapojeného uchádzača zahŕňal celkovú cenu práce na šesť mesiacov, stravné, úrazové poistenie a pracovný odev.

Pilotná časť projektu sa uskutočnila v roku 2012, keď si na hradoch Šariš a Uhrovec našlo prácu 50 evidovaných uchádzačov o zamestnanie.

Práce na obnove kultúrneho dedičstva sa realizujú s podporou Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia. Na celý národný projekt bolo na obdobie od 1. januára 2012 do 31. decembra 2014 schválených zhruba 3,3 milióna eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnaní #ministerstvo práce a sociálnych vecí #Ministerstvo kultúry #kultúrne pamiatky