Zelené verejné obstarávanie má mať prioritu

Zelené verejné obstarávanie má v štátnej správe a samospráve prioritu a v roku 2013 ho uplatnilo 83 percent opýtaných štátnych inštitúcií. Uvádza sa to v dokumente nazvanom Národný akčný plán pre zelené verejné obstarávanie v SR na roky 2011 - 2015, ktorý vláda vzala na vedomie.

09.07.2014 13:25
debata

Celkový objem tovarov a služieb obstaraných prostredníctvom zeleného verejného obstarávania dosiahol v minulom roku 1 723 095 820 eur z celkovej sumy 3 201 867 588 eur vynaloženej na verejné obstarávanie.

Podľa materiálu v priebehu minulého roka 543 organizácií v štátnej správe a samospráve obstaralo 12 046 zákaziek v rámci zeleného verejného obstarávania. Cieľom vlády je, aby do roku 2015 bolo 65 percent verejného obstarávania v štátnej správe a 50 percent obstarávania v mestách, obciach a samosprávnych krajoch vykonaných prostredníctvom zeleného verejného obstarávania.

Tovary a služby šetrné k životnému prostrediu

Zelené verejné obstarávanie dokument definuje ako nástroj environmentálnej politiky a „proces, v ktorom sa verejné orgány snažia obstarať tovary, služby a stavebné práce so zníženým negatívnym dopadom na životné prostredie v porovnaní s inak obstaranými tovarmi, službami a stavebnými prácami.“

Dokument zároveň stanovuje metódy na zvýšenie podielu zeleného verejného obstarávania. Vyzdvihuje význam budovania povedomia o zelenom verejnom obstarávaní, posilnenia uplatňovania environmentálnych charakteristík pri verejnom obstarávaní a hodnotenie uplatňovania zeleného verejného obstarávania vo väzbe na požiadavky Európskej komisie.

Európska únia považuje zelené verejné obstarávanie za jeden z významných nástrojov environmentálnej politiky. V dokumente Stratégia Európa 2020 označuje zelené verejné obstarávanie ako jeden z kľúčových nástrojov na dosiahnutie udržateľného a inkluzívneho rastu.

debata chyba
Viac na túto tému: #životné prostredie #verejné obstarávanie