Pellegrini plánuje zmeny v rezorte školstva

Minister školstva Peter Pellegrini (Smer), ktorý je v úrade necelý týždeň, chce robiť zmeny v úrade.

09.07.2014 15:07
Peter Pellegrini Foto:
Minister školstva Peter Pellegrini.
debata (19)

„Ja si predstavujem fungovanie rezortu inak, ako som ho našiel,“ vyhlásil po dnešnom rokovaní vlády, ktoré po prvý raz absolvoval ako šéf rezortu školstva. Dodal, že najprv si musí na ministerstve upratať. Podľa neho sa totiž nedá riadiť úrad, ktorý svojou štruktúrou nezodpovedá organizácii typu ministerstva. Šéf rezortu školstva tiež po nástupe do úradu zistil, že proces zabezpečovania učebníc pre školy na september je v sklze.

Pellegrini chce na ministerstve upratovať počas leta. „Budem musieť preskupiť zodpovednosť pod jednotlivých štátnych tajomníkov, vyčleniť to, čo patrí do úloh vedúcej služobného úradu. Budem musieť zmeniť celkovo procesy, pretože postrádam tam nejakú jasnú hierarchiu v riadení,“ povedal. Pellegrini sa bude zaoberať aj zlučovaním ústavov a organizácií spadajúcich pod rezort školstva, ktorých je podľa neho priveľa. Časť peňazí, napríklad aj na zvyšovanie platov učiteľov, chce nájsť priamo na ministerstve – na prevádzke a zrušením neefektívnych činností. Dodal, že procesy nechce brzdiť a nemieni sa s rezortom oboznamovať pol roka a nič nerobiť.

Do úradu nastúpil Pellegrini z postu štátneho tajomníka ministerstva financií minulý štvrtok po tom, čo jeho predchodca Dušan Čaplovič (Smer) podal demisiu. Hneď po vymenovaní do funkcie vyhlásil, že sa ako prvé spýta na učebnice a či budú v septembri zabezpečené. „Nie som momentálne najšťastnejší z toho, čo som zistil. Časť učebníc už síce bola expedovaná, časť učebníc už bola aj distribuovaná, na časti objednávok sa práve pracuje. Ale zistil som, že nie všetko je zabezpečené na sto percent a ja budem musieť tento a budúci týždeň prijímať zásadné opatrenia tak, aby k 1. septembru gro učebníc, ktoré si školy objednali, v školách mali,“ povedal dnes Pellegrini. Podľa neho časť procesu pri zabezpečení učebníc mešká. „Časť toho procesu je v sklze a bola podľa mňa zo strany úradníkov ministerstva podcenená a zanedbaná,“ vyhlásil nový šéf rezortu školstva.

Zmeny v školstve plánuje Pellegrini robiť postupne a nedajú sa podľa neho robiť zo dňa na deň. „Ja mám pred sebou necelé dva roky, takže budem rád, ak vôbec zmeníme smerovanie rezortu, skvalitníme servis, ktorý je našou povinnosťou poskytovať školám a pedagógom,“ povedal. Podľa jeho slov ale urobí všetko pre to, aby sa zlepšilo povedomie o školstve ako takom, výsledky absolventov a postavenie učiteľov.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #Peter Pellegrini