KDH chce presadiť v ústave, že jeden mandát poslancov stačí

Kresťanskí demokrati v septembri do parlamentu predložia novelu ústavného zákona, ktorá bude presadzovať pravidlo jeden mandát stačí. Poslanci národnej rady a Európskeho parlamentu by podľa návrhu nemali zároveň zastávať pozície primátorov, starostov a predsedov vyšších územných celkov. "Toto riešenie je jediné správne, dobré a systémové," povedal v stredu poslanec NR SR za KDH Pavol Hrušovský.

09.07.2014 16:30
Ján Figeľ, KDH Foto: ,
Predseda KDH Ján Figeľ
debata (27)

KDH už začiatkom roka v parlamente navrhovalo zmenu zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov, podľa ktorej by funkcionári sediaci na viacerých stoličkách verejnej správy mohli poberať iba jeden plat.

Predseda KDH Ján Figeľ v stredu pripustil, že išlo iba o čiastkové a nie komplexné riešenie problému. „Vykonávať plnohodnotne funkciu primátora či župana a poslanca parlamentu sa jednoducho nedá. Ak poslanec strávi tri týždne z mesiaca v Bratislave alebo v zahraničí, tak mu na mesto či župu jednoducho ostane minimálny čas. Nehovoriac o tom, že často sa pri hlasovaniach v parlamente ocitá v konflikte záujmov,“ konštatoval Figeľ.

Pripomenul, že filozofiu jeden mandát stačí sa KDH podarilo presadiť aj do programového vyhlásenia vlády Ivety Radičovej, avšak doteraz sa nenašla ústavná väčšina na podporu tohto opatrenia.

Podporu pre návrh chcú kresťanskí demokrati hľadať u ostatných parlamentných strán. Podobný návrh ako KDH predkladali v minulosti napríklad zákonodarcovia za OĽaNO, Smer ho nepodporil.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #KDH #OĽaNO #NR SR #Európsky parlament #Pavol Hrušovský #Ján Figeľ