Smer zamietol malú rómsku reformu

Poslanci za Smer-SD v stredu v parlamente zamietli tzv. malú rómsku reformu. Návrh podľa predkladateľov, poslancov za SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka a Viliama Novotného a splnomocnenca pre rómske komunity Petra Polláka (OĽaNO), mal riešiť štyri zmeny, ktoré sú založené na zásade, že pracovať sa oplatí. Kaník upozornil, že zákony nie sú zamerané len na jednu komunitu, a teda sa netýkajú iba Rómov.

09.07.2014 19:00
debata (60)

Séria noviel zákonov obsahovala zvýšenie podpory pracujúcich rodín s nižším príjmom či zvýšenie rodičovského príspevku na 230 eur, ale len pre pracujúce rodiny. SDKÚ-DS a Peter Pollák navrhovali zmeniť aj vyplácanie príspevku za školskú dochádzku. V návrhu sprísňovali kritériá na školskú dochádzku. Rodičia by stratili nárok na tento príspevok, ak žiak bude mať viac ako sedem vymeškaných neospravedlnených hodín mesačne.

Zmeniť sa mal aj princíp, podľa ktorého sú nepracujúci páchatelia priestupkov nepotrestateľní. Tí by po novom mali povinnosť trest za svoj priestupok odpracovať. Tresty za neplnoletých páchateľov priestupkov by sa prenášali na ich rodičov. Opoziční zákonodarcovia chceli novelizovať i stavebný zákon, zmeny umožnia rýchlejšie odstraňovanie nových čiernych stavieb, ktoré budú postavené na cudzích pozemkoch.

Navrhované riešenia podľa Kaníka zvyšujú príjem pre ľudí, ktorí budú pracovať. Kaník s návrhmi prichádzal do parlamentu opakovane dva roky, až prednedávnom sa mu pre ne podarilo získať podporu vládneho splnomocnenca Polláka. Napriek tomu, že vládny splnomocnenec Peter Pollák návrhy SDKÚ-DS podpísal a vlastné lepšie riešenia nemá, vládny Smer-SD novely neschválil.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Ľudovít Kaník #Smer #Peter Pollák #malá rómska reforma