Dnes bude jasné, ako Smer zakáže vývoz vody v ústave

Novelu vodného zákona, ktorá určuje podmienky vývozu vody do zahraničia, posunul v stredu Smer do druhého čítania napriek nesúhlasu opozície. Šéf parlamentu Pavol Paška však rozhodol, že sa k nej vrátia až po tom, čo poslanci vyriešia zmenu ústavy. Premiér Robert Fico chce do nej doplniť zákaz vývozu pitnej, minerálnej a geotermálnej vody za hranice Slovenska. Jeho textové znenie bude známe už dnes.

10.07.2014 07:00
debata (29)

Poslanci o novele hlasovali napriek výhradám troch opozičných strán. SDKÚ, KDH a OĽaNO žiadali, aby hlasovanie o zákone odložili, pretože je v rozpore s navrhovanou zmenou ústavy. Parlamentom neprešiel ani návrh štyroch opozičných poslancov, aby minister životného prostredia Peter Žiga zákon z rokovania stiahol a prepracoval.

Vodný zákon vyvolal prestrelku medzi Smerom a opozíciou. Žiga totiž doň začlenil ustanovenia, ktoré hovoria o tom, že vývoz vody môže povoliť len vláda, kto o licenciu môže žiadať a čo musí spĺňať. Podľa opozičných poslancov tým však vytvára priestor na cezhraničný biznis s vodou. Súčasný vodný zákon podmienky na predaj a vývoz vody neupravuje.

Na konci trojdňovej poslaneckej rozpravy vystúpil Žiga, aby reagoval na opozičnú kritiku. Znovu vyhlásil, že vláda chce vývoz vody zakázať a nie ju privatizovať. „Niekomu sme šliapli na otlak. Opozícia nehovorí, že zakážte vývoz vody, ale stiahnite zákon, aby platili súčasné pravidlá,“ povedal. Povolenie na odber vody pre konkrétne účely v súčasnosti udeľuje príslušný úrad životného prostredia. Ak by rozhodovanie prešlo na vládu, podľa Žigu by sa celý proces stal transparentnejším.

Predseda SDKÚ Pavol Frešo pred hlasovaním povedal, že sú pripravení rokovať o ochrane vody v ústave len v prípade stiahnutia novely vodného zákona z parlamentu. Nezahlasovať za zmenu ústavy sú rozhodnuté aj ďalšie politické zoskupenia. Podľa predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára či poslanca za KDH Pavla Muránskeho ústava nie je trhací kalendár a zákaz by mal byť súčasťou prepracovaného vodného zákona.

Novelu vodného zákona pridelili ústavnoprávnemu výboru a výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, aby o nej ešte raz rokovali a prípadne do nej zakomponovali zmeny, na ktoré poslanci v prvom čítaní upozornili.

Parlament by mal o ústavnom zákaze vývozu vody rokovať na jeseň. Na to, aby ho prijal, je potrebných 90 hlasov, vládny Smer tak potrebuje podporu aspoň siedmich opozičných poslancov. V prípade, že zmenu ústavy schvália, Žiga sľúbil, že prepracuje aj podmienky vývozu vody v novele vodného zákona, aby neboli protichodné.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Robert Fico #parlament #KDH #Smer #OĽaNO #Peter Žiga #Pavol Paška #vodný zákon