Ústavný súd rozhodol o senátoch, ktoré budú riešiť Čentéšove sťažnosti

Plénum Ústavného súdu v stredu na svojom neverejnom zasadnutí rozhodlo, že o dvoch sťažnostiach Jozefa Čentéša budú rozhodovať dva senáty. Rozuzlenie kauzy Čentéša, ktorého bývalý prezident Ivan Gašparovič odmietol menovať do funkcie generálneho prokurátora, možno očakávať zrejme už tento rok.

10.07.2014 10:00
Jozef Čentéš Foto:
Jozef Čentéš
debata (14)

Jeden senát pod vedením predsedu Lajosa Mészárosa a sudcov Rudolfa Tkáčika a Sergeja Kohuta bude riešiť prvú Čentéšovu sťažnosť z novembra 2011. V nej namietal parlamentom zvolený kandiddát na funkciu generálneho prokurátora nečinnosť bývalého prezidenta v súvislosti s jeho nevymenovaním do funkcie generálneho prokurátora.

Druhu sťažnosťou z januára minulého roka, ktorá sa týka Gašparovičovho rozhodnutia o odmietnutí vymenovať Čentéša do funkcie generálneho prokurátora, sa bude zaoberať senát pod vedením Ladislava Orosza a sudkýň Marianny Mochnáčovej a Ľudmily Gajdošíkovej.

Plénum o tom rozhodlo na základe schváleného rozvrhu práce na rok 2014 a 2015. Ako uviedla Martina Demčáková z Ústavného súdu, plénum zobralo na vedomie aj list prezidenta Andreja Kisku, že ako účastník týchto konaní nemá žiadne námietky zaujatosti voči sudcom Ústavného súdu a ani sa nestotožňuje s námietkami zaujatosti vznesenými bývalým prezidentom.

Ústavný súd doteraz nemohol rozhodovať, pretože sa pre námietky zaujatosti na sudcov zo strany Gašparoviča a Čentéša dostal do patovej situácie. Z trinástich sudcov bývalý prezident, ale aj Čentéš vyblokovali dvanástich. Situácia sa zmenila po tom, čo prezident Andrej Kiska ako účastník konania námietky na sudcov svojho predchodcu Ivana Gašparoviča stiahol. (Čítajte viac v článku Kiska nemá námietky… )

Rozhodovali pomaly, bez elektriny a počítačov

Bez elektriny, počítačov a pevných liniek začal včera Ústavný súd pomaly posúvať nekonečný príbeh Jozefa Čentéša, ktorého odmietol bývalý prezident Ivan Gašparovič vymenovať za generálneho prokurátora.

Čentéš dal na Ústavný súd prvú sťažnosť ešte v novembri 2011. V nej namietal nečinnosť bývalého prezidenta Ivana Gašparoviča v súvislosti s jeho nevymenovaním do funkcie generálneho prokurátora. Druhá sťažnosť z januára minulého roka sa týka Gašparovičovho rozhodnutia o odmietnutí vymenovať Čentéša do funkcie generálneho prokurátora.

Ústavný súd doteraz nemohol rozhodovať, pretože sa pre námietky zaujatosti na sudcov zo strany Gašparoviča a Čentéša dostal do patovej situácie. Z 13 sudcov bývalý prezident, ale aj Čentéš vyblokovali 12. Situácia sa zmenila po tom, čo prezident Andrej Kiska ako účastník konania námietky na sudcov svojho predchodcu Ivana Gašparoviča stiahol. Čentéšove námietky zaujatosti voči niektorým sudcov už predtým vyriešil Ústavný súd.

I keď výpadok elektriny skomplikoval prácu sudcov, nechceli zasadnutie pléna odkladať, keďže prezident Andrej Kiska Ústavný súd vyzval, aby o Čentéšových sťažnostiach rozhodol a konal bez zbytočného odkladu. Podľa Martiny Demčákovej z tlačového a informačného odboru Ústavného súdu nemuseli použiť klasické písacie stroje: „Zapisovateľky si vopred pripravili šablóny, vďaka ktorým mohli písať zápisnice ručne,“ vysvetlila Demčáková. Nakoniec ich však nahrali na diktafón a z neho prepisovali do počítača, keď ho už mohli spojazdniť. Problém bol skôr v tom, že plánovaná odstávka elektriny trvala o niekoľko hodín dlhšie, ako bolo avizované.

Ústavný súd chceli už vlani odblokovať poslanci Národnej rady za Smer novelou zákona o organizácii a o konaní pred Ústavným súdom. Novelu však na Ústavnom súde napadla skupina opozičných poslancov a označila ju za protiústavnú. Opoziční poslanci požiadali súd, aby pozastavil jej účinnosť. Ten im vyhovel. Ústavný súd napokon zriadil nultý senát zložený z predsedu Rudolfa Tkáčika a sudkýň Ľudmily Gajdošíkovej a Ivetty Macejkovej. Jeho úlohou bolo riešiť vznesené námietky zaujatosti.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #generálny prokurátor #Ústavny súd #Ivan Gašparovič #Jozef Čentéš