Ministri hľadajú štátnych tajomníkov. Ide im to ťažko

Výmena štátnych tajomníkov sa javí komplikovanejšia ako nedávna zmena dvoch ministrov. Kabinet zatiaľ rozhodol len o vymenovaní jedného štátneho tajomníka na ministerstve hospodárstva, ktorým sa stal Rastislav Chovanec.

10.07.2014 12:00
vláda, ministri, parlament, lajčák, Foto: ,
V stredu vláda rokovala posledný raz pred prázdninami. Najbližšie sa stretne o päť týždňov.
debata (1)

Stále však chýba štátny tajomník na ministerstve financií. Hovorí sa tiež o zmenách tajomníkov v rezortoch školstva a pôdohospodárstva. Ďalšie výmeny zrejme nastanú až po vládnych prázdninách v auguste.

Kabinet včera rozhodol, že štátnym tajomníkom na ministerstve hospodárstva bude Rastislav Chovanec, ktorý pôsobil ako poradca premiéra Roberta Fica. Miesto štátneho tajomníka sa uvoľnilo po odchode Pavla Pavlisa za šéfa hospodárskeho rezortu. „Pána Chovanca poznám už niekoľko rokov. Pracoval v poradnom tíme premiéra, mal na starosti investície. Chceme byť ako ministerstvo akční v súvislosti s vyhľadávaním investičných partnerov a investičných príležitostí. Bude to jedna z jeho priorít,“ povedal Pavlis na adresu Chovanca.

Minister financií Peter Kažimír hľadá nového štátneho tajomníka, keďže doterajšieho Petra Pellegriniho prezident vymenoval za ministra školstva. Podľa Kažimíra nový štátny tajomník bude až vtedy, keď sa rozhodne, že má na stole správne meno. Kažimír na otázku Pravdy, či bude novým tajomníkom vedúci služobného úradu ministerstva financií Jaroslav Mikla, odvetil, že Mikla je jeho dlhoročný spolupracovník a v najbližších týždňoch preberie veľa kompetencií bývalého štátneho tajomníka Pellegriniho. „Ale na to nepotrebujeme robiť zmenu z hľadiska pozície. Jaroslav Mikla je prítomný na ministerstve roky,“ doplnil Kažimír. Podľa neho Pellegriniho nebude ľahké nahradiť, bol „mojou pravou rukou a je mojím priateľom“.

Štátneho tajomníka hľadá aj minister školstva Pellegrini. Povedal však, že najskôr musí úrad skonsolidovať. „Nedá sa riadiť úrad, ktorý svojou štruktúrou nezodpovedá organizácii typu ministerstva. Budem musieť preskupiť zodpovednosť pod jednotlivých štátnych tajomníkov, budem musieť zmeniť celkovo procesy, pretože chýba mi tam jasná hierarchia v riadení,“ hovoril včera Pellegrini. Potvrdil, že rezort bude mať dvoch štátnych tajomníkov a personálne zmeny by mal navrhnúť koncom augusta. Vláda len nedávno vymenovala za štátneho tajomníka na školstve Vladimíra Kováčika. Uvažuje sa o tom, že druhý štátny tajomník na školstve Štefan Chudoba vo funkcii skončí.

Vláda sa včera stretla naposledy, teraz ju čaká päťtýždňová pauza. Najbližšie rokovanie bude mať až 20. augusta. Ide o pomerne dlhé obdobie. V prvom roku fungovania po voľbách v roku 2012 cez leto vynechala len jedno rokovanie. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka nejde o päť týždňov prázdnin. Viacerí členovia vlády podľa neho absolvujú napríklad neformálne zasadnutia Európskej rady a budú sa venovať svojej agende. "Pochybujem, že niekto bude päť týždňov na dovolenke,“ poznamenal Kaliňák.

Nedávno vymenovaní ministri Pavlis a Pellegrini sa oddychovať nechystajú. Naopak, minister dopravy Ján Počiatek má namierené na Malorku. Minister životného prostredia Peter Žiga by chcel ísť do Tatier a do Chorvátska, minister vnútra Kaliňák pôjde tiež do Chorvátska a na výlet do Česka. Šéf rezortu financií Kažimír by rád na Slovensku chytal ryby, zbieral huby a pôjde aj na pánsku jazdu na vínnu cestu do okolia francúzskeho Bordeaux. Premiér Fico si zatiaľ dovolenku neplánoval.

Rokovanie vlády včera viedol jej podpredseda a minister vnútra Kaliňák. Premiér bol podľa našich zistení na zdravotnom vyšetrení.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #ministri #štátny tajomník