Potratová tabletka na Slovensku nebude

Šetrnejší potrat tabletkou? U nás určite nie. Za takouto možnosťou budú naše ženy musieť cestovať do Česka. Tam je od júna dostupná tzv. potratová pilulka.

10.07.2014 12:00
zuzana zvolenská, ministerka zdravotníctva Foto: ,
Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.
debata (15)

Slovenské lekárne ju nemajú, hoci tabletku ešte predvlani zaregistroval Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Vstupu tomuto výrobku na slovenský trh bráni vyhláška, ktorá neumožňuje umelé prerušenie tehotenstva iným spôsobom ako chirurgicky. Zdravotnícky rezort sa to zmeniť nechystá. Potratová tabletka má ženám do 49. dňa tehotenstva umožniť šetrnejší potrat, ako je chirurgický zákrok. Ten sa vykonáva v celkovej anestézii, ktorá zaťažuje organizmus. Stúpa pri ňom aj riziko infekcie a poranenia maternice.

Na to, aby sa mohla tabletka používať aj na Slovensku, treba zmeniť vyhlášku ministerstva zdravotníctva o umelom prerušení tehotenstva. Tá zatiaľ povoľuje len mechanickú interrupciu, ktorá ako jediná voľba aj zostane. „Lekári nesmú predpisovať ani podávať tabletku na medikamentózne ukončenie tehotenstva, ministerstvo zdravotníctva zmeny v tejto oblasti ani neplánuje,“ povedala hovorkyňa Martina Šoltésová.

Ak sa slovenská žena rozhodne pre tabletku, môže vycestovať do Česka. Predpísať jej ju môže len nemocničný gynekológ, nie ambulantný lekár. Tabletu užije v nemocnici pod dohľadom lekára. Pilulka stojí okolo 3 500 českých korún, čo je asi 128 eur, k tomu treba pripočítať náklady za pobyt v nemocnici, ktoré sú rôzne v závislosti od dĺžky hospitalizácie a zariadenia, môžu byť 130 eur, ale aj 180 eur.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská ešte vlani v apríli túto formu potratu neodmietala. Tvrdila, že zavedenie tabletky do praxe si vyžaduje spoločenskú diskusiu. Diskusiu ako riešenie zvolila po tom, čo proti registrácii vystúpili predstavitelia katolíckej cirkvi a obrátili sa vtedy na ňu aj na premiéra. Z debát nakoniec vzišlo. „Minuloročné rokovania sa skončili tým, že ministerstvo zdravotníctva povedalo, že by muselo zmeniť vyhlášku o umelom prerušení tehotenstva. A potom zostalo ticho a nedialo sa nič. Mám pocit, že u nás sú všetky témy, ktoré sa týkajú sexuálneho a reprodukčného zdravia, dlhodobo zametané pod koberec,“ dodala predsedníčka združenia Možnosť voľby Adriana Mesochoritisová, ktorá sa mala na stretnutiach k tejto téme zúčastniť.

Potrat tabletkou

  • Žena najprv dostane účinnú látku mifepristonum, ktorá zamedzí výžive tehotenského tkaniva vrátane embrya. Zostane jednu hodinu pod priamym dohľadom lekára, ak by prišlo zvracanie alebo alergická reakcia,
  • Za 36 až 48 hodín navštívi lekára znova, dostane účinnú látku misoprostolum, ktorá zaistí vypudenie tehotenského tkaniva z tela. Za 14 až 21 dní absolvuje povinne záverečnú kontrolu u lekára.

V diskusiách o zavedení tabletky rezonovala obava, že vďaka nej by stúpol počet potratov. Štatistiky však hovoria o opaku. Podľa nich sa ženy zbytočne nevystavujú riziku neželaného otehotnenia. Národné centrum zdravotníckych informácii uviedlo, že počet umelých prerušení tehotenstva výrazne klesá. V roku 2013 ich bolo evidovaných 7 999, čo je o 444 menej ako rok predtým. „Tešíme sa tomu a predpokladáme, že ide o zodpovedný prístup ženy k sexuálnemu životu, okrem iného sa snažíme aj o osvetu, veríme, že ten trend je dobrý, že to bude pokračovať,“ reagoval na štatistiky hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre gynekológiu a pôrodníctvo Miroslav Borovský.

V Európe podľa Svetovej zdravotníckej organizácie končí umelým potratom asi 30 percent tehotenstiev. Medzi krajiny s vyššou mierou interrupcií patrí Rumunsko, Bulharsko, Maďarsko alebo Lotyšsko. „Naopak, medzi krajinami s nižším počtom potratov je aj Slovensko, ďalej napríklad Švajčiarsko, Chorvátsko alebo Turecko,“ dodal hovorca Národného centra zdravotníckych informácii Peter Bubla.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #potrat #antikoncepcia #Zuzana Zvolenská #potratová tabletka