Pellegrini chce zverejňovať, ako sa uplatnia absolventi

Minister školstva Peter Pellegrini (Smer) chce zverejňovať informácie o tom, ako sa uplatnia absolventi vysokých škôl na trhu práce.

10.07.2014 12:35
debata (5)

„Aby som tak umožnil rodičom a žiakom vybrať si školu podľa toho, aká úspešnosť na trhu práce ich potom čaká. To bude prvý krok, ktorý chcem urobiť,“ povedal Pellegrini po stredajšom zasadnutí vlády SR o svojich plánoch v rezorte školstva. Platy absolventov vysokých škôl začal zverejňovať exminister školstva za vlády Ivety Radičovej Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) na portáli. Po jeho odchode za ministra Dušana Čaploviča informácie prestali aktualizovať.

Exminister Jurzyca hneď po nástupe nového ministra uviedol, že od Pellegriniho očakáva návrat k zabezpečeniu informácií pre študentov, rodičov aj učiteľov. Napríklad, že sa vráti k zverejňovaniu nástupných platov absolventov vysokých škôl. Rektor Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Robert Redhammer víta zámer nového ministra školstva zverejňovať informácie o úspešnosti vysokých škôl, aby študenti či rodičia vedeli, ako na tom školy sú.

„Tých zverejnených informácií o školách môže byť veľa. Treba určiť nezávislý spôsob, ako univerzity a vysoké školy hodnotiť. Aj z pohľadu rodiča by som bol rád, keby som vedel, ktorá škola má akú úspešnosť. Je to prirodzená súčasť súťaže,“ povedal. Konkrétne informácie o absolventoch, ktoré by rezort školstva začal zverejňovať, zatiaľ známe nie sú. „O detailoch vás budeme informovať po rokovaniach, ktoré sa týkajú tejto snahy,“ odpísal hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #absolventi #ministerstvo školstva #trh práce #Peter Pellegrini