Stretnutie Kisku so Zemanom skĺzlo do provinčnosti

Dvaja prezidenti, no iba jeden s prvou dámou. Miloš Zeman na oficiálne privítanie svojho slovenského partnera v Prahe prišiel aj s manželkou Ivanou. Naproti tomu Andrej Kiska sa, navzdory bežným zvyklostiam, vybral na prvú návštevu Českej republiky bez svojej polovičky. Odborník na protokol hodnotí toto stretnutie ako "protokolárne spackané".

11.07.2014 12:00
Andrej Kiska, Miloš Zeman, Česko, Praha,... Foto: ,
Prezidenta Andreja Kisku privítal v Prahe český prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou.
debata (83)

Hoci pre manželky doterajších slovenských prezidentov, Emíliu Kováčovú, Irenu Schusterovú aj Silviu Gašparovičovú, bolo sprevádzanie ich manželov na zahraničných cestách samozrejmosťou, protokolista Jarolím Antal zdôrazňuje, že Kiska sa nijakej chyby nedopustil. „Nie je nutné, aby náš prezident absolvoval zahraničné návštevy v sprievode manželky. Slovenský politický systém nepozná funkciu prvej dámy. Nič sa o nej nehovorí ani v ústave, ani v zákone o štátnych symboloch,“ zopakoval. Dodal však, že Zeman mal Kisku privítať bez manželky.

Česká strana tvrdí, že o neúčasti Martiny Kiskovej vedela vopred. „Na zvýraznenie úcty a nadštandardnosti česko-slovenských vzťahov však pána prezidenta Kisku privítala aj pani Ivana Zemanová,“ vysvetlil pre Pravdu Zemanov hovorca Jiří Ovčáček. Podotkol, že slovenská hlava štátu dala českej prísľub, že jeho manželka rovnako privíta Zemana na jeho návšteve Bratislavy.

Antal túto návštevu hodnotí ako „protokolárne spackanú“ z oboch strán. „Dokumentuje predovšetkým nadštandardnú absurdnosť vzájomných vzťahov, ktoré sa pomaly stávajú provinčnými,“ zhodnotil protokolista.

Podľa neho zo strany Kisku bolo neúctivé, že v predvečer návštevy sa v Prahe stretol so svojím synom Andrejom. „Ak ho nabudúce pozve na návštevu britská kráľovná, využije to na stretnutie s dcérou, ktorá žije v Londýne?“ pýta sa protokolista.

Prezident Kiska ešte pred svojou inauguráciou zdôraznil, že jeho manželka nebude pri oficiálnych príležitostiach zakaždým stáť po jeho boku a že jej prioritou zostane starostlivosť o ich dve malé deti.

© Autorské práva vyhradené

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #Miloš Zeman #protokol #Andrej Kiska