Banskobystričan po incidente: Nevpúšťajte do bytu podvodníkov

Podvodníci alebo partia vykrádačov, ktorá si prišla obzrieť terén? Ak si túto otázku položí človek až po tom, čo si do bytu vpustí cudzích ľudí, zvyčajne je už neskoro. Praktiky podnikavcov totiž majú rôzne podoby. O tom, že si trúfajú nielen na dôverčivých seniorov, svedčí zážitok nášho čitateľa z Banskej Bystrice. Neprezieravo si do bytu pustili dvoch mužov. Tí sa predstavili ako zamestnanci elektrární a ponúkali zľavu z poplatkov za elektrinu. Ich správanie bolo vskutku zarážajúce a podozrivé.

11.07.2014 15:00
debata (8)

„V pondelok večer okolo šiestej hodiny prišli ponúkať priateľke zľavu desať percent na elektrinu. Česky hovoriaci muž nás ubezpečoval, že je zo Stredoslovenskej energetiky. O chvíľu odišiel s tým, že musí nahlásiť šéfovi, kde je, a vrátil sa. Debatoval s priateľkou a žiadal od nej len jednu zo starých faktúr, aby jej mohol vypočítať, koľko ušetrí,“ opisuje udalosť Banskobystričan, ktorý si želá zostať v anonymite.

Zanedlho prišiel aj druhý muž, ktorý mal byť spomínaným šéfom. „Už pri príchode bol arogantný. Neviem, čo sa stalo, pretože som bol v izbe, no asi po minúte ho priateľka vyhodila s tým, že si vyprosí jeho správanie,“ pokračuje.

Udalosti však nabrali čudný spád. „Asi tri- alebo štyrikrát sa dnu dobýjal klopaním a búchaním na dvere. Keď som mu otvoril, vyzval som ho, nech sa preukáže, že naozaj zastupuje Stredoslovenskú energetiku (SSE). Odmietol sa legitimovať a ani jeden z nich nám nepredložil ani poverenie o zastupovaní tejto spoločnosti. Tak som oboch vyviedol z bytu. Šéf sa zrejme cítil dotknutý, pretože keď odchádzali, na celú chodbu vykrikoval, že nijakú zľavu nedostaneme, lebo on s tým nebude súhlasiť a osobne to zatrhne,“ uviedol muž z Banskej Bystrice s tým, že celé sa mu to zdá veľmi podozrivé.

Presne v ten istý deň totiž jeho priateľke priviezli nový televízor a chladničku, ktoré si objednala cez internet. Platila v hotovosti a peniaze si na to bola vybrať ráno z banky. Má podozrenie, že dvaja neznámi muži boli buď podvodníci, alebo pofidérni podomoví predajcovia, ktorým, našťastie, priateľka nič nepodpísala, alebo si tipéri vykrádačskej partie takto obzerali terén.

Spoločnosť SSE podľa jej hovorkyne Jany Bolibruchovej podomový predaj nerobí. „Naša spoločnosť nenavštevuje zákazníkov v domácnosti. Všetky aktivity, ktoré sa týkajú zmluvného vzťahu, riešime oficiálnou korešpondenciou s logom SSE, prípadne priamo v zákazníckych centrách. Osobný predaj využívame len pri podnikateľoch a organizáciách, s ktorými si vopred dohodneme stretnutie,“ uviedla.

Spomínaný prípad z Banskej Bystrice nie je ojedinelý, zaznamenali ich už viacero. „Rôzni podomoví predajcovia vystupujú v mene našej spoločnosti a navštevujú zákazníkov v snahe získať finančné prostriedky. Vydávajú sa za našich pracovníkov a chcú uzatvárať nové zmluvy, ponúkajú zľavy, ktoré podmieňujú zaplatením zálohy v hotovosti priamo na mieste. Naša spoločnosť takto nepostupuje, ani nevyberá od zákazníkov hotovosť,“ zhrnula Bolibruchová.

Ak sa ich klienti stretnú s podobným konaním, prípadne by si chceli overiť totožnosť pracovníka, môžu využiť zákaznícku linku SSE.

Obeťami podvodníkov a podomových predajcov sú spravidla ľudia vo vyššom veku, ktorí doplácajú na svoju dôverčivosť. Stáva sa však, že im naletia aj mladší. „Evidujeme prípady, pri ktorých páchatelia vnikajú do domov a bytov, pričom sa predstavujú ako pracovníci daňového úradu, elektrární, plynární, poisťovní alebo ako osoby zastupujúce rôzne spoločnosti. Po tom, čo sa dostanú dnu, využívajú nepozornosť domácich a okrádajú ich,“ uviedla banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

Ako tomu predchádzať? Nevpustiť si do bytu či domu nikoho cudzieho, kto len tak zazvoní pri dverách. Ak sa predstaví, že zastupuje nejaký úrad alebo firmu, treba ho požiadať, aby to preukázal hodnoverným dokladom.

V prípade, že sa už človek stane obeťou tejto trestnej činnosti alebo má vážne podozrenie, je dôležité zapamätať si výzor páchateľa, jeho spoločníkov, prípadne si zapísať evidenčné číslo auta, na ktorom sa pohybovali, a tieto údaje uviesť pri podávaní trestného oznámenia. Nebolo by na škodu odfotografovať si podozrivé osoby mobilom. Tieto informácie môžu polícii pomôcť pri rýchlejšej identifikácii páchateľov.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #podvodníci #zlodeji