Ochranári sa pomýlili: Z orla Arnolda je napokon Anička

Orol Arnold je nakoniec orlica Anna. Ochranári zistili, že orol, o ktorom si takmer rok mysleli, že je to samec orla krikľavého, je nakoniec samica.

11.07.2014 11:33
Orol Arnold Foto:
Orol Arnold je napokon orlica Anna.
debata (21)

„Isté indície sme mali už krátko po prílete, neskôr sa nám to potvrdilo, keď Arnold, čiže Anička, sedela na znáške v hniezde. Zverejnili sme to až teraz, pri spustení online prenosu z hniezda orlov krikľavých. Je lepšie ísť s pravdou von, ako zavádzať,“ uviedol riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

Ako sa mohlo stať, že až traja ornitológovia sa pomýlili pri určení pohlavia orla pri jeho odchytení v lete minulého roku vysvetľuje Majko viacerými dôvodmi. „Najpresnejšie by pohlavie určilo vyšetrenie DNA a porovnanie veľkosti. U orlov nie je taký dimorfizmus, ako napríklad u kačíc. Vtáky nemajú klasické pohlavie a keďže sme nechceli orla pri odchyte príliš stresovať, keďže mal v hniezde ešte mláďa, nebol čas na odber vzoriek DNA. Keďže traja ornitológovia sa zhodli na pohlaví, nebol dôvod myslieť si niečo iné,“ dodal Majko.

Keďže orol, ktorého vlani odchytili a nasadili mu vysielačku bol „subtílnejší“, ornitológovia došli k záveru, že ide o samca. U orlov je zvyčajne samica o niečo väčšia, ako samec. Napriek omylu si Majko myslí, že sa nič vážne nestalo. Zámerom ochranárov bude teraz vybaviť vysielačkou aj partnera Aničky.

Ochranári by chceli zistiť, či do zimovísk smerujú spoločne a či sa v južnej Afrike zdržiavajú spoločne. Tieto otázky boli najčastejšie od verejnosti aj pri monitorovaní odletu a príletu Aničky do a z Afriky.

Do odletu orlov krikľavých bude môcť verejnosť na internete sledovať hniezdo, kde pár vychováva jedno mláďa. Pôvodne boli v hniezde dva mladé orly krikľavé, ale keďže u orlov krikľavých existuje kainizmus, staršie a silnejšie mláďa vytlačilo slabšieho súrodenca z hniezda. „Nie je to nič zvláštne a tragické. Je to príroda,“ uviedol Majko. Online prenosy si môžu záujemcovia pozrieť na stránkach TANAPu a Kukaj.sk.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #orol Arnold #orlica Anna