Mladí fyzici skončili na súťaži druhí v konkurencii 28 krajín

Slovenskí mladí fyzici bodovali na medzinárodnej súťaži. Päťčlenný tím zo Slovenska na turnaji v konkurencii 28 krajín skončil v absolútnom poradí druhý. Turnaj sa konal od 3. do 10. júla v meste Shrewsbury vo Veľkej Británii, informuje Martin Hílek z IUVENTY - Slovenského inštitútu mládeže.

11.07.2014 12:35
debata (5)

Turnaj mladých fyzikov je tímová súťaž pre stredoškolských študentov v riešení fyzikálnych problémov. Za sebou má 27-ročnú históriu. Päťčlenné družstvá riešia počas celého školského roka 17 vopred známych náročných problémov, ktoré neskôr prezentujú a obhajujú pred inými družstvami a odbornou porotou. Ďalej postupujú tí najlepší študenti, ktorí prešli regionálnymi a celoštátnym kolom súťaže a uspeli na výberovom sústredení. Slovensko a Singapur boli na tohtoročnej súťaži jediné dve družstvá, ktoré dokázali vyhrať všetkých päť výberových kôl.

Naši stredoškoláci museli vyriešiť niekoľko neľahkých fyzikálnych problémov. Mali napríklad navrhnúť sviečkovú elektráreň, ktorá premení teplo z plameňa sviečky na elektrickú energiu. Žiaci tiež napríklad mali preskúmať teplotný rozsah, v ktorom môže čokoláda existovať v kvapalnom aj pevnom skupenstve a jeho závislosť od relevantných parametrov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #súťaž #fyzika #stredoškoláci