Väčšina slovenských europoslancov bude hlasovať za Junckera

Väčšina z trinástich slovenských europoslancov chce Jean-Claude Junckera za šéfa Európskej komisie (EK).

11.07.2014 13:07
Jean-Claude Juncker, Európska komisia, EÚ Foto: ,
Jean-Claude Juncker
debata (7)

Na piatkovej tlačovej besede deviatich poslancov europarlamentu odmietla Junckera len Jana Žitňanská (Európski konzervatívci a reformisti/NOVA). „Nie, nebudem hlasovať za Junckera. Nám ako frakcii nepríde normálne, že všetko je dohodnuté dopredu a poslanci sa sami nerozhodujú,“ povedala Žitňanská. Ak sa nestane zázrak, Juncker bude podľa nej aj tak zvolený. Bývalý luxemburský premiér je kandidátom najsilnejšej Európskej ľudovej strany (EĽS), podporujú ho však aj socialisti, keďže ľudovci podporili ich kandidáta Martina Schulza na post predsedu europarlamentu.

„Môj hlas má, nesúhlasím s pani Žitňanskou, bude to slobodné rozhodovanie,“ uviedol Ivan Štefanec (EĽS/SDKÚ-DS). Za Junckera bude hlasovať tiež Eduard Kukan (EĽS/SDKÚ-DS), ktorý dúfa, že bude aj zvolený. Pri hlasovaní ho podporí aj ďalší slovenský poslanec z frakcie ľudovcov Pál Csáky (EĽS/SMK). „Áno, budem hlasovať, aj keď nie s čistým svedomím,“ podotkol.

Monike Flašíkovej Beňovej (Skupina progresívnej aliancie socialistov a demokratov/Smer-SD) sa na Junckerovi okrem iného páči, že pochádza z malej krajiny. „Okrem toho si myslím, že je to skúsený politik“. Junckera osobne podporí aj Vladimír Maňka (Skupina progresívnej aliancie socialistov a demokratov/Smer-SD). Ako premiér mal podľa neho Juncker vždy tie najlepšie návrhy a presadil množstvo dobrých opatrení.

Europoslanci Anna Záborská, Miroslav Mikolášik (obaja EĽS/KDH) a Monika Smolková (Skupina progresívnej aliancie socialistov a demokratov/Smer-SD) sa obmedzili na konštatovanie, že budú hlasovať slobodne a podľa svojho najlepšieho svedomia.

Juncker by mal už v krátkom čase vo funkcii šéfa EK nahradiť Josého Manuela Barrosa. Na poste ho musí schváliť Európsky parlament, hlasovanie je naplánované na 16. júla. Juncker stál na čele Luxemburského kráľovstva s polmiliónovým obyvateľstvom takmer dve desaťročia. Zohral tiež zásadnú úlohu pri tvorbe euromeny a viedol skupinu ministrov financií Euroskupiny počas finančnej krízy, ktorá ohrozovala existenciu eura.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #europoslanci #Jean-Claude Juncker