Korupciu možno nahlásiť už aj na webe

Korupčné správanie možno od piatku hlásiť na internetovej stránke. Protikorupčný web je hlavnou činnosťou novej Nadácie Zastavme korupciu.

11.07.2014 14:35
debata (6)

Zakladatelia webu Zastavmekorup­ciu.sk. podnikatelia Miroslav Trnka (spoluzakladateľ softvérovej spoločnosti ESET) a Michal Bláha (podnikateľ v reklame) chcú činnosťou nadácie a webu „čo najviac obmedziť korupciu pri nakladaní s verejnými financiami a jej devastujúce dôsledky na kvalitu života a podnikania na Slovensku,“ informoval Braňo Ondrášik z Nadácie Zastavme korupciu.

„Nadácia chce v prvom rade vytvoriť organizačné, právne a finančné zázemie pri ochrane a podpore oznamovateľov korupcie – tzv. whistleblowerov. Na nadáciu sa môžu občania obrátiť v prípade podozrenia na korupčné správanie, podvody a machinácie s verejnými peniazmi,“ informuje ďalej nadácia v tlačovej správe.

Potenciálnych oznamovateľov korupcie upokojuje a tvrdí, že "z dôvodu ochrany identity a súkromia môžu podať oznámenie o korupcii prostredníctvom zabezpečenej komunikácie na webe zastavmekorup­ciu.sk. Do podpory projektu a činnosti plánuje nadácia zapojiť ďalšie firmy, podnikateľov a občanov. Popri webe sa Nadácia Zastavme korupciu bude venovať podpore efektívnej protikorupčnej legislatívy a osvetovej činnosti. Na webe tiež do budúcna avizuje programy podpory investigatívnych novinárov či programy protikorupčnej prevencie pre zamestnancov štátnej správy a samosprávy a upozorňuje na neúnosnú situáciu, keď Slovensko vo vývoji konkurencieschop­nosti padlo za posledných 5 rokov podľa World Economic Forum zo 47. na 78. miesto a dostalo sa tak za Rumunsko a Maroko.

Oznámiť korupciu možno aj polícii alebo na špeciálnej Antikorupčnej linke Úradu vlády SR. Volania na Antikorupčnú linku Úradu vlády SR, ktorá funguje od roku 2011, sú od 9. júla bezplatné. Občania môžu podozrenia zo spáchania trestného činu prijímania úplatku, podplácania či nepriamej a volebnej korupcie nahlasovať bezplatne na novom telefónnom čísle 0800 111 001, informoval o tom tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. Antikorupčná linka je k dispozícii každý pracovný deň od 8:30 do 14:30.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia