Viac ako 1 300 maturantov čaká na jeseň reparát

Viac ako 1 300 maturantov si na jeseň zopakuje test, lebo na maturitách v riadnom termíne neuspeli. "Na opravný termín maturitnej skúšky sa v tomto školskom roku prihlásilo zhruba o 260 žiakov viac v porovnaní s počtom žiakov, ktorí absolvovali opravný termín v minulom školskom roku," informuje riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania Romana Kanovská.

11.07.2014 15:05
debata (9)

Celkovo sa prihlásilo na opravný jesenný termín písomných maturít 1 324 žiakov. V porovnaní s vlaňajškom bude opakovať viac žiakov maturitu zo slovenčiny, ale aj cudzích jazykov – angličtiny a nemčiny. O niečo viac žiakov prejde reparátom aj na školách s vyučovacím jazykom maďarským. Naopak, znížil sa počet maturantov, ktorí v opravnom termíne budú písať test z matematiky, oproti vlaňajšku ich je menej o približne 50.

Najväčšie problémy narobili cudzie jazyky

Najviac žiakov si tento rok zopakuje test z angličtiny, a to 657 stredoškolákov, vlani ich bolo 549. Druhý najčastejšie opakovaný predmet medzi maturantmi je nemčina. Test si v jeseni z tohto cudzieho jazyka zopakuje dohromady 359 maturantov, minulý rok to bolo 271 stredoškolákov. Reparát zo slovenčiny čaká na 183 maturantov zo slovenských aj maďarských škôl, vlani si test zopakovalo 88 žiakov.

Podľa krajov je najviac opakujúcich maturantov v Žilinskom kraji, a to 278, nasleduje Trenčiansky kraj s 249 žiakmi a Bratislavský s počtom maturantov 193, ktorí budú po druhý raz písať maturitné testy. Najmenej stredoškolákov, ktorí na jeseň absolvujú maturitný reparát, je v Banskobystrickom kraji, a to 89.

Písomné maturity odštartovali tento rok 18. marca v 746 stredných školách. Testy zo slovenčiny, cudzieho jazyka a matematiky písalo približne 51-tisíc maturantov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #maturanti #reparát #maturitné skúšky