Sudca: Pomohlo by zhabanie auta a zákaz šoférovať

To, že ľudia si sadajú za volant opití, nie je chyba súdov a ukladaných trestov, hovorí sudca z Okresného súdu v Pezinku Peter Šamko.

13.07.2014 16:00
debata (12)

Je trestná sadzba pre takýchto previnilcov dosť prísna?

Zákon nehovorí nič o stupni opitosti vodiča, a preto ak má vodič jedno promile, je trestaný podľa tej istej trestnej sadzby ako vodič, ktorý má tri promile. Základná trestná sadzba je v rozpätí nula až jeden rok a sprísňuje sa podľa toho, či ide o recidívu, respektíve napríklad vedenie hromadného dopravného prostriedku pod vplyvom alkoholu. Tam je trestná sadzba dva roky až päť rokov. Podmienečné tresty sú často v praxi postačujúce, keďže nad páchateľom je počas skúšobnej doby trvalá hrozba, že ak spácha ďalší trestný čin, bude nasledovať už výkon nepodmienečného trestu odňatia slobody. Vhodné je aj uloženie trestu prepadnutia veci, teda motorového vozidla. Taký trest však prichádza do úvahy len vtedy, ak motorové vozidlo vlastnícky patrí páchateľovi.

Stačí v takomto prípade podmienka, pokuta alebo verejnoprospešné práce, najmä ak ide o profesionálneho vodiča?

Pri prečine ohrozovania pod vplyvom návykovej látky je nutné vychádzať aj z toho, že stanovením trestných sadzieb je zaradený tento trestný čin medzi menej závažné trestné činy, pri ktorých je možné ukladať aj len alternatívne tresty (napríklad peňažný trest či trest povinnej práce), prípadne podmienečný trest odňatia slobody. Samozrejmosťou je tu aj ukladanie trestu zákazu činnosti viesť motorové vozidlá. Nepodmienečný trest je pri menej závažných trestných činoch považovaný za poslednú možnosť. Jeho uloženie by malo prichádzať do úvahy len vtedy, keď by iné druhy trestov celkom zjavne neviedli k náprave páchateľa. Ak ide o páchateľa dosiaľ netrestaného, ktorý ani nemá evidované závažné dopravné priestupky, nie je dôvod, aby mu súd uložil hneď nepodmienečný trest. Pre profesionálneho vodiča je oveľa prísnejším trestom zákaz činnosti viesť motorové vozidlá, pretože tento trest ho pripraví o prácu, ako uloženie nepodmienečného trestu odňatia slobody v trvaní napríklad 10 dní, na výkon ktorých si vezme dovolenku. Iná situácia je v prípade vodičov, ktorí pod vplyvom alkoholu spôsobili závažné následky na živote či zdraví iných osôb. Tam je možné aj okamžité uloženie nepodmienečného trestu odňatia slobody práve s poukazom na závažný následok trestného činu.

Čo vodičov prinúti rešpektovať zákon?

Je pomerne naivné vychádzať zo zásady, že najlepšia prevencia je represia, teda, že určité protiprávne konania vymiznú, keď z nich spravím trestný čin a budem za ne hroziť väzením. Rovnako je naivné predpokladať, že uložením niekoľkodňového nepodmienečného trestu odňatia slobody (napríklad v trvaní 14 dní) by došlo k zníženiu vedenia motorových vozidiel pod vplyvom alkoholu. Ak vodič viedol motorové vozidlo pod vplyvom alkoholu, mala by nasledovať okamžitá niekoľkoročná sankcia týkajúca sa zákazu vedenia motorových vozidiel, prípadne aj doživotné odňatie vodičského preukazu. Ak je to možné, mala by okamžite nasledovať aj sankcia týkajúca sa prepadnutia motorového vozidla v prospech štátu, ako aj uloženie povinnej práce, prípadne podmienečného trestu.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #autá #vodiči #alkohol za volantom #trestný čin