Študentka z Lučenca je svetovou rekordérkou v tlaku

To, o čom mnohí mladí športovci v rôznych športových odvetviach a disciplínach roky iba snívajú, sa mladej Lučenčanke podarilo za niekoľko týždňov. Šestnásťročná študentka Obchodnej akadémie v Lučenci Viktória Spodniaková Pupalová sa môže pýšiť titulom držiteľky svetového rekordu v tlaku na lavičke.

14.07.2014 16:00
debata (4)
Viktória Spodniaková Pupalová je svetovou... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Viktória Spodniaková Pupalová Viktória Spodniaková Pupalová je svetovou rekordérkou v tlaku na lavičke s činkou.

Zaujímavé na tom je, že posilňovaniu s činkami sa venuje iba od februára tohto roku. K získaniu rekordu, ale aj titulu európskej šampiónky vo vekovej kategórii šestnásť a sedemnásťročných jej stačili iba štyri mesiace tréningu.

K odštartovaniu raketovej kariéry medzi silákmi jej dopomohol jej starý otec, sám zanietený športovec. Ivan Pupala (64) z Lučenca je bývalý automobilový pretekár. Jazdil aj autokros, pretekal na motorkách, preháňal sa na plachetniciach a teraz aj lieta. Okrem toho je aj vášnivým folkloristom. Vyrába fujary, gajdy či píšťaly a aj na nich hráva. Páči sa mu však aj fitnes a s ním spojené posilňovanie tela i ducha. Keďže v Lučenci pôsobí úspešný Pro Body klub so zameraním na fitnes, ktorý už vychoval viacerých majstrov sveta v tlaku na lavičke, raz tam zašiel aj so svojou vnučkou. S otáznikom, či by sa jej aktivity tohto druhu nepáčili. Dôvodom bola aj nadváha mladej dievčiny, ktorú kilá navyše trápili a chcela ich zhodiť. „Viky mala vtedy dvanásť rokov a ešte ju to neoslovilo,“ spomína Pupala.

Časom však dozrela a o štyri roky si sama Viky povedala, že cvičenie vo fitnescentre by rada vyskúšala. Prečo mladé krehké dievča chcelo skúsiť pri snahe zhodiť kilá práve lopotu so železom? „Na rozdiel od mnohých iných športov sa pri dvíhaní záťaží nedá nič oklamať ani predstierať. Človek dosiahne len toľko, na čo má a čo natrénuje,“ hovorí mladá Lučenčanka. Do fitnescentra, v ktorom sa špecializujú na silový trojboj a tlak na lavičke, prišla prvý raz 21. februára tohto roku a pustila sa do práce. Inšpirovalo ju, že tam cvičí viacero majstrov sveta a Európy v tlaku na lavičke a sám majiteľ klubu Peter Mihályi je jedenásťnásobným majstrom sveta v tomto športovom odvetví.

Tréning rozložený do piatich dní v týždni, zameriavajúci sa na silový rozvoj rôznych partií tela, priniesol Viktórii veľmi skoro ovocie. Len tri mesiace od začiatku cvičenia sa zúčastnila na majstrovstvách Slovenska a Maďarska v tlaku na lavičke v maďarskom Györi. Vo svojej vekovej kategórii zvíťazila, keď nad hlavu dostala činku s váhou 50 kíl. Už o tri týždne nato zvíťazila na majstrovstvách Európy v tlaku na lavičke, ktoré sa konali v Prešove. Viky nielenže nenašla premožiteľku, ale pri pokuse o nový svetový rekord v tlaku sa jej podarilo vytlačiť nad hlavu činku vážiacu 65 kíl, vďaka čomu sa stala vo svojej vekovej kategórii novou svetovou rekordérkou.

Výsledky však nedosiahla len vlastnou usilovnosťou, ale aj ochotou zmeniť životný štýl. Viky podľa slov jej starého otca úplne zmenila svoj jedálny lístok, začala jesť zdravšie jedlá, viac zeleniny a ovocia a začala preferovať najmä dusenú stravu. Výsledok sa dostavil aj tu a Viky okrem úspechov v športe zredukovala aj svoju líniu.

Na dosiahnuté výsledky je pyšná nielen ona, ale najmä jej starý otec, ktorý ju maximálne podporuje a je aj jej gestorom. „Už teraz sa spolu tešíme na ďalšie súťaže a dúfam, že aj úspechy,“ zdôrazňuje Pupala. Najbližšie to budú majstrovstvá sveta v tlaku na lavičke, ktoré sa počas prvého víkendu v októbri uskutočnia v Rakúsku. S akým cieľom tam Viktória pôjde? „Dúfam, že zvíťazím a vytvorím ďalší svetový rekord,“ dodáva.

Činkám a najmä ich vytláčaniu na lavičke sa chce venovať aj v budúcnosti. Túto činnosť vníma ako svoj životný štýl, ktorý u nej nestratí na aktivite ani s pribúdajúcimi rokmi. Chce mu prispôsobiť aj svoju budúcnosť v škole. Od septembra tohto roku druháčka na strednej už teraz uvažuje o vysokej škole, ale konkrétny smer a odvetvie si ešte rozmyslí. Ešte má na to dosť času. Aj ako vysokoškoláčka však nechce prestať s cvičením a chce lámať ďalšie rekordy.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #svetový rekord #posilňovanie #tréning