Parlez-vous français, Bratislava?

Výročie dobytia parížskej Bastily si už po štvrtýkrát pripomínala aj naša metropola. Hlavné námestie sa v pondelok 14. júla premenilo na miniatúrne Francúzsko, kde zneli šansóny a rozvoniavali pravé francúzske palacinky.

15.07.2014 07:00
Dobytie Bastily, 14. júl, Bratislava, Hlavné... Foto: ,
Francúzsky deň v Bratislave
debata (1)

Počas celého dňa boli na programe hudobno-kultúrne podujatia, v ktorých sa predstavili francúzski, ale aj slovenskí umelci. Milovníkov hudby potešila francúzska speváčka Anastasia a o príjemný zážitok sa postaralo aj francúzsko-slovenské zoskupenie Thierry and Friends.

Vystúpila tiež žonglérska skupina Inspinia, predstavil sa aj slovenský umelec Miroslav Rajti JR, hosť z Francúzska Denis Dheym v sprievode slovenského orchestra Andante či francúzska skupina STABAR.

Okrem kultúry čakal na návštevníkov aj trh s tradičnými francúzskymi výrobkami, jedlom či špecialitami. Organizátori mysleli aj na deti – pre ne pripravili rôzne hry, ktorými im priblížili tradície krajiny galského kohúta.

Francúzsky deň v Bratislave
Francúzsky deň v Bratislave si užili aj deti
+15Francúzsky deň v Bratislave si užili aj deti

Myšlienka osláv francúzskeho sviatku v centre Bratislavy sa zrodila v roku 2011, keď bratislavského primátora Milana Ftáčnika s takouto požiadavkou oslovil francúzsky veľvyslanec. „Ponúkol, či by sme nemohli štátny sviatok Francúzskej republiky oslavovať na Hlavnom námestí. Ja som povedal, prečo nie. Francúzsko a Slovensko sú si veľmi blízke krajiny. Aj samotný štátny sviatok nám pripomína slobodu a demokraciu. Heslo Bratstvo, rovnosť, sloboda je tiež spojené s pádom Bastily. Je veľmi sympatické, že Francúzi priniesli tento sviatok do ulíc Slovenska,“ priblížil vznik tejto myšlienky primátor Ftáčnik.

Francúzsky veľvyslanec Didier Lopinot sa poďakoval mestu, že umožnilo zorganizovať v centre takúto udalosť. „Som veľmi rád, že vás tu môžem vidieť v takomto hojnom počte,“ pozdravil nadšencov francúzskej kultúry na Hlavnom námestí.

Oslavy francúzskeho štátneho sviatku v Bratislave organizuje francúzske veľvyslanectvo spolu s Francúzskym inštitútom na Slovensku s podporou francúzskych ekonomických partnerov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Francúzsko #Bastila