Smer už výbor k deťom v Británii nezablokuje

Vládny Smer už nezablokuje parlamentný ľudskoprávny výbor, ak sa bude diskutovať o problematike odoberania detí biologickým rodičom, občanom Slovenska vo Veľkej Británii.

14.07.2014 16:47
debata (5)

Mimoriadne zasadnutie výboru k deťom v Británii začiatkom júla iniciovala poslankyňa za SaS Lucia Nicholsonová, Smer vtedy z rokovania odišiel, čím výbor zablokoval. Najbližšie riadne zasadnutie Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny sa uskutoční koncom augusta.

Nicholsonová bude presadzovať, aby problematika odoberania detí slovenským rodičom v zahraničí bola riadnym bodom stretnutia. Nicholsonová sa o problematike nechce baviť politicky, počet odoberaných detí v zahraničí slovenským rodičom sa podľa nej zvyšuje a aj jej sa ozývajú dotknutí rodičia s prosbou o pomoc.

„Ja im nemám ako pomôcť, odkazujem ich na Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí. Rodičia sa zas potom ozývajú, že centrum nekoná,“ konštatovala. Od ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera a riaditeľky Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí Andrey Cisárovej by chcela spracovanie podrobných informácií o vývoji problematiky a krokoch na nápravu. Slovensko podľa Nicholsonovej musí zatlačiť na Veľkú Britániu, aby ochránilo deti slovenských rodičov.

Predsedníčka poslaneckého klubu Smer Jana Laššáková, ktorá je členkou ľudskoprávneho výboru, považuje problematiku odoberania detí za veľmi dôležitú tému, ktorá by sa ale nemala stať otázkou politického boja. „Ide o deti. Túto tému by si nemal nikto privlastňovať,“ konštatovala s tým, že všetci by sa mali snažiť pomôcť zlepšiť aktuálnu situáciu.

Nicholsonovej iniciatívu začiatkom júla Laššáková vníma ako neúprimnú, keďže Nicholsonová pôsobila ako štátna tajomníčka vo vláde Ivety Radičovej a mohla pracovať na tom, aby sa problémy riešili. Laššáková Nicholsonovej vyčítala, že poslancom nepredložila žiadne materiály a podklady, ani bližšie nekonkretizovala, čo má byť cieľom zasadnutia a o čom sa má diskutovať. Podpredsedníčka parlamentu potvrdila, že Smer koncom augusta rokovanie výboru nezablokuje a bude o adopciách detí v zahraničí diskutovať.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Smer #odoberanie detí