Čudné financovanie Lipšicovej Novy

Koľko stálo založenie hnutia Daniela Lipšica Nova, zostane otvorenou otázkou. Jeho zakladatelia totiž nemuseli priznať všetky financie, ktoré pomohli k vzniku strany v roku 2012.

14.07.2014 20:00 , aktualizované: 15.07.2014 07:00
nová väčšina, Daniel Lipšic, NOVA Foto: ,
Daniel Lipšic.
debata (115)

Peniaze na ňu išli cez občianske združenie Sen pre Slovensko, ktoré akoby po založení strany takpovediac zmizlo. Sídlo má na tej istej adrese ako hnutie Nova. Nemá webovú stránku, o tokoch peňazí v združení neinformuje ani web Lipšicovej Novy.

Lipšic založil občianske združenie Sen pre Slovensko 13. júna 2012. Prechod od združenia k strane prebehol počas štyroch mesiacov. Stranu na ministerstve vnútra zaregistrovali 25. októbra.

Občianskemu združeniu oficiálne prispeli podľa jeho predsedu štyria členovia prípravného výboru Novej väčšiny. Išlo o Lipšica, Gábora Grendela, Marcela Klimeka a Janu Žitňanskú. Lipšic vtedy v rozhovore pre denník Sme povedal, že na chod združenia spolu dali 10-tisíc eur. Grendel, ktorý je podpredsedom hnutia, však spomínal 14-tisíc eur.

Tieto tvrdenia sa nedajú overiť, pretože peniaze boli pripísané na účet združenia, a Nova nemá povinnosť uvádzať ich v príjmoch strany. Údaje o financovaní do konca októbra 2012 či o aktivitách združenia sa nedajú dohľadať ani na webe.

Podľa dokumentov, ktoré má denník Pravda k dispozícii, v čase príprav na založenie strany združenie malo získať 83 500 eur od osôb, ktoré nepatrili do prípravného tímu Novej väčšiny. Darovať ich podľa našich informácií mali bývalý hovorca, dvaja futbalisti, herečka a manažér.

V júli 2012 malo združenie dostať 3 500 eur, ktoré mali prísť z účtu Borisa Ažaltoviča. Ten v minulosti pôsobil ako hovorca ministra vnútra Vladimíra Palka.

Začiatkom augusta mali byť na účet združenia pripísané ďalšie tri vklady, spolu vo výške 60-tisíc eur. Darcami mali byť futbalový tréner Tomáš Medveď, ktorý mal dať 30-tisíc eur, ďalej futbalista Andrej Kalina so sumou 20-tisíc eur a herečka z divadla Nová scéna Katarína Ivanková s 10-tisíc eurami. Na konci augusta mal zaslať 20-tisíc eur na účet aj topmanažér agentúry CBRE Slovakia Oliver Galata.

Galata informácie o prevode 20-tisíc eur na účet združenia nepoprel. Bližšie sa však k tomu odmietol vyjadriť. „Pokiaľ viem, jedno bolo Sen pre Slovensko a iné bolo hnutie Nova. Ale nechcem to komentovať, som činná osoba, je to moja súkromná vec. Nepopieram to, ale nechcem ani nič potvrdzovať, ani špekulovať o tom,“ reagoval pre Pravdu. To, aký vzťah ho viaže k Lipšicovi, tiež neprezradil. Galata ponúka na prenájom kancelárie na lukratívnej Radvanskej ulici blízko Bratislavského hradu. Na rovnakej ulici sídli aj hnutie Nova a občianske združenie Sen pre Slovensko. Cena za prenájom štvorcového metra sa tu pohybuje okolo 20 eur.

Kontakt na futbalistu Andreja Kalinu denník Pravda získal cez bratislavský futbalový klub Rača, za ktorý hráva. Informáciu o prevode 20-tisíc eur na účet združenia odmietol komentovať. Tréner futbalového klubu Petržalka, ktorý je v súčasnosti v konkurze, Tomáš Medveď nedvíhal ani nereagoval na SMS. S bývalou herečkou divadla Nová scéna Katarínou Ivankovou a Borisom Ažaltovičom sa redakcii spojiť nepodarilo.

V Nove tvrdia, že občianske združenie je samostatný právny subjekt a jeho aktivity nemajú nič spoločné s činnosťou politického hnutia. „Aktivity smerujúce k založeniu hnutia v roku 2012 tvorili len časť jeho činnosti, ktorá bola hradená z príspevkov členov prípravného výboru. Tvrdenie, že na založení hnutia finančne participovali aj iné osoby, je nepravdivé,“ odkázali z tlačového oddelenia strany.

Denník Pravda má však dokumenty, ktoré hovoria o tom, že z peňazí darovaných združeniu išlo takmer 67-tisíc eur na vyplatenie prieskumných agentúr, výjazdov, grilovačiek či výrobu reklamných predmetov. Len samotné prieskumy verejnej mienky mali vyjsť na 16 210 eur. Nezrovnalosti vo financiách pokračujú aj v prípade samotnej strany. Vo výročnej správe, ktorú každá politická strana musela do konca apríla predložiť do parlamentu, Nova vyčíslila výdavky hnutia za vlaňajšok na 302 172 eur.

Podľa našich informácií sa skutočná suma pohybuje okolo 767-tisíc eur. V nej sú zarátané aj položky za občerstvenie a ubytovanie počas výjazdových mítingov či prenájom sídla strany v sume okolo 22-tisíc eur. Aké z položiek Lipšic do správy nezahrnul, sa nedá presne určiť. Vo výročných správach sa nemusia vymenovať všetky výdavky, stačí ich len včleniť napríklad pod kolónku „osobné výdavky“ či „správne záležitosti“.

Denník Pravda oslovil s otázkami aj hnutie Nova. Pýtal sa ho na to, koľko stojí mesačný nájom na Radvanskej ulici či koľko áut na lízing vlastnia, neodpovedali. „Údaje o príjmoch a výdavkoch hnutia sú zverejnené v zmysle zákona v jeho výročnej správe, ktorá bola schválená náhodne vyžrebovaným audítorom,“ poslali stručné stanovisko z tlačového odboru.

© Autorské práva vyhradené

115 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #TV Nova